Smažené citronové lístky
Recepty, MoučníkySuroviny
- 220-230 g vody
- 500 g hladké mouky
- 2 žloutky
- 2 lžíce rumu
- 30-40 g cukru
- 18 g droždí
- 2 vrchovaté lžičky citronové kůry
- 2-3 lžíce citronové šťávy
- 30 g másla
- špetka soli
Postup Smažené citronové lístky
Postup přípravy receptu
-
Ve vodě rozmícháme droždí, cukr a trochu mouky – vše z přichystaných surovin – a tento kvásek necháme asi 20 minut kynout.
Přidáme zbytek surovin, vymísíme vláčné, téměř nelepivé těsto, které necháme v teple místnosti dobře nakynout. Pak ho propracujeme, je-li třeba, mírně podsypneme moukou a rozdělíme na 3 díly – z každého uděláme velikou bulku a po krátkém (10 min) odpočinku je rozválíme na nevelká kola (průměr kolem 20 cm).
Každou placku pak rádýlkem rozkrojíme na osm trojúhelníků, kterým prořízneme střed a tím prostrčíme (provlékneme) jejich vlastní špičku – vznikne jakýsi lístek.
Lístky necháme nakynout, v hrnci rozehřejeme vyšší vrstvu oleje a v něm pak lístky postupně usmažíme.
Z každé strany stačí přibližně 2 minuty (nebo 2 + 3 minuty), olej nemá vřít, ale kolem lístků jen hodně perlit.
Hrnec není třeba zakrývat poklicí. Lístky jdou dobře obrátit i vyndat vidličkou, po usmažení je odložíme na papírový ubrousek nebo utěrku odsát přebytečný tuk.
Na talíři pocukrujeme nebo můžeme lehce potřít marmeládou.