Šmakounův hot dog

Recepty, Dietní recepty

Suroviny

200 g celozrnné špaldové mouky
50 g instantní bramborové kaše
40 g oleje
100 ml vody
60 ml rostlinného mléka
1 vejce
1 lžíce třtinového cukru
10 g droždí
1 lžička soli
4 Šmakounovy párky
polníček nebo baby římský salát
rajče
žlutá paprika
červená cibule
2 lžíce bílého jogurtu
1-2 lžičky dijonské hořčice
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Smícháme cukr, mléko, vodu a droždí. Dáme na 10 minut do tepla probudit. Tekutina musí být jen vlažná, ne horká.

  2. Během toho si připravíme mouku, kaši, sůl. Kaše se vůbec nebojte. Dodává těstu úžasnou vůni, chuť i křupavost. Samozřejmě je důležité koupit kvalitní, kde jsou opravdu jen bramborové vločky, sůl a kurkuma.

  3. Vajíčko si rozkvrdláme, dvě třetiny (zbytek necháme na potření) vmícháme do vlažného kvásku a přelijeme k suchým složkám spolu s olejem. Mícháme dokud to půjde a pak už pracujeme rukama. Dejte si opravdu záležet, aby bylo těsto důkladně uhnětené, nejlepší je domácí pekárna.

  4. Těsto přikryjeme potravinovou folií a dáme kynout na 2-3 hod.

  5. Vykynuté těsto rozdělíme na 4 díly. Vytvarujeme bochánky, které vyválíme do válečku stejně dlouhého, jako máme párky. Uprostřed uděláme podélnou hlubokou rýhu, ale ne úplně. Okraje ještě přitlačíme k sobě, potřeme zbylým vajíčkem a dáme na 20 min kynout.

  6. Pečeme 15 min při 225°C. Necháme vychladnout na mřížce.

  7. Párky můžeme ohřát ve vodě nebo opéct na pánvi.

  8. Studené žemle nařízneme, obložíme salátem, najemno pokrájenou zeleninou, párkem a zakápneme dresinkem z jogurtu, hořčice a pepře.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!