Šmakounův hot dog
Recepty, Dietní receptySuroviny
- 200 g celozrnné špaldové mouky
- 50 g instantní bramborové kaše
- 40 g oleje
- 100 ml vody
- 60 ml rostlinného mléka
- 1 vejce
- 1 lžíce třtinového cukru
- 10 g droždí
- 1 lžička soli
- 4 Šmakounovy párky
- polníček nebo baby římský salát
- rajče
- žlutá paprika
- červená cibule
- 2 lžíce bílého jogurtu
- 1-2 lžičky dijonské hořčice
- pepř
Postup Šmakounův hot dog
Postup přípravy receptu
-
Smícháme cukr, mléko, vodu a droždí. Dáme na 10 minut do tepla probudit. Tekutina musí být jen vlažná, ne horká.
Během toho si připravíme mouku, kaši, sůl. Kaše se vůbec nebojte. Dodává těstu úžasnou vůni, chuť i křupavost. Samozřejmě je důležité koupit kvalitní, kde jsou opravdu jen bramborové vločky, sůl a kurkuma.
Vajíčko si rozkvrdláme, dvě třetiny (zbytek necháme na potření) vmícháme do vlažného kvásku a přelijeme k suchým složkám spolu s olejem. Mícháme dokud to půjde a pak už pracujeme rukama. Dejte si opravdu záležet, aby bylo těsto důkladně uhnětené, nejlepší je domácí pekárna.
Těsto přikryjeme potravinovou folií a dáme kynout na 2-3 hod.
Vykynuté těsto rozdělíme na 4 díly. Vytvarujeme bochánky, které vyválíme do válečku stejně dlouhého, jako máme párky. Uprostřed uděláme podélnou hlubokou rýhu, ale ne úplně. Okraje ještě přitlačíme k sobě, potřeme zbylým vajíčkem a dáme na 20 min kynout.
Pečeme 15 min při 225°C. Necháme vychladnout na mřížce.
Párky můžeme ohřát ve vodě nebo opéct na pánvi.
Studené žemle nařízneme, obložíme salátem, najemno pokrájenou zeleninou, párkem a zakápneme dresinkem z jogurtu, hořčice a pepře.