Šmakounův krtek
Recepty, MoučníkySuroviny
- 3 vejce
- 180 g třtinového cukru (very dark)
- 200 ml mléka (rostlinného)
- 100 ml oleje
- 100 g mouky polohrubé
- 120 g celozrnné žitné mouky
- 40 g kakaového prášku (bio)
- 1 kypřící prášek (bio)
- 3-4 banány
- 100 g hořké čokolády (Vivani)
- 200 g Šmakouna (meruňkového)
- 50 g bílého jogurtu
- 200 g smetany ke šlehání (rostlinné)
- (smetanový ztužovač)
Postup Šmakounův krtek
Postup přípravy receptu
-
Ze žloutků a cukru vyšleháme pěnu, do které pomalu zašleháme olej a mléko.
Smícháme mouku s kakaem a práškem do pečiva, přidáme do těsta.
Nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků.
Těsto přelijeme do vymazané a vysypané formy, přikryjeme alobalem nebo pečicím papírem a pečeme 25 minut na 160°C.
Poté odkryjeme a dopečeme při 175°C (vyzkoušíme špejlí, zda je těsto hotové).
V míse si vyšleháme rozdrobený Šmakoun s jogurtem a smetanou. Kdo má strach z výsledné konzistence, může použít ztužovač, avšak krém drží krásně i bez něj. Pokud máte raději svěžejší a nakyslejší chuť, můžete použít místo klasické smetany zakysanou.
Do krému nakonec vmícháme nastrouhanou čokoládu.
Když je korpus studený, tak vezmeme lžíci a střed buchty vydlabeme (necháme pouze dno a okraje po stranách, které budou držet krém). Pokud vám korpus uprostřed vyběhl při pečení více než okraje, tak můžete nejdřív seříznout a teprve potom dlabat.
Vydlabané těsto rozdrobíme do misky a dáme prozatím stranou.
Na dno buchty dáme rozmačkané banány. Na ně rozetřeme krém a posypeme těstovou drobenkou.
Dáme přes noc do lednice a můžete papat.