Šlehané masové kuličky s hořčicovou omáčkou

Recepty, Mleté maso

Suroviny

500 g vepřového masa
100 ml mléka
2 rovné lžíce Solamylu
2 lžičky koření na steaky (domácí nebo koupené)
1/2 lžičky sušeného česneku
1 lžička sladké papriky
sůl dle potřeby
sádlo nebo olej na smažení
Omáčka:
30 g + 10 g másla
1 lžíce oleje
1 střední cibule
1 lžíce hladké mouky na jíšku
2 lžíce plnotučné nebo dijonské hořčice
250 ml vývaru
300 g smetany sladké (nebo zakysané)
sůl dle chuti
špetka pepře

Postup přípravy receptu

  1. Omyté a osušené maso (může být i tučnější) nameleme do misky. Přidáme solamyl, koření a dle potřeby, sůl, koupené koření je už slané. Přilijeme mléko a ručním elektrickým šlehačem na nejnižší stupeň šleháme asi 3 minuty, až se vsákne mléko a hmota je hladká. Dáme v zakryté misce do chladu do druhého dne. Z odležené směsi uděláme kuličky velikosti pingpongového míčku, obalíme je v Solamylu a po částech osmažíme na sádle nebo oleji.

  2. 10 g másla dáme vychladit, zbytek spolu s olejem rozehřejeme v hluboké pánvi, přidáme nasekanou cibuli a necháme ji změknout. Přisypeme mouku a mícháme než zpění a pěna opadne, pak mírně osolíme. Přilijeme studený vývar, přidáme hořčici a důkladně rozmícháme. Snížíme teplotu a necháme pomalinku mírně probublávat za občasného promíchání asi 15-20 minut.

  3. Zalijeme smetanou a necháme přijít k varu. Omáčku přecedíme, přidáme pepř, dle chuti sůl a nakonec vychlazený kousek másla. Vložíme hotové kuličky, necháme prohřát a podáváme s těstovinami, rýží nebo opečenými bramborami.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!