Šlehané masové kuličky s hořčicovou omáčkou
Recepty, Mleté masoSuroviny
- 500 g vepřového masa
- 100 ml mléka
- 2 rovné lžíce Solamylu
- 2 lžičky koření na steaky (domácí nebo koupené)
- 1/2 lžičky sušeného česneku
- 1 lžička sladké papriky
- sůl dle potřeby
- sádlo nebo olej na smažení
- Omáčka:
- 30 g + 10 g másla
- 1 lžíce oleje
- 1 střední cibule
- 1 lžíce hladké mouky na jíšku
- 2 lžíce plnotučné nebo dijonské hořčice
- 250 ml vývaru
- 300 g smetany sladké (nebo zakysané)
- sůl dle chuti
- špetka pepře
Postup Šlehané masové kuličky s hořčicovou omáčkou
Postup přípravy receptu
-
Omyté a osušené maso (může být i tučnější) nameleme do misky. Přidáme solamyl, koření a dle potřeby, sůl, koupené koření je už slané. Přilijeme mléko a ručním elektrickým šlehačem na nejnižší stupeň šleháme asi 3 minuty, až se vsákne mléko a hmota je hladká. Dáme v zakryté misce do chladu do druhého dne. Z odležené směsi uděláme kuličky velikosti pingpongového míčku, obalíme je v Solamylu a po částech osmažíme na sádle nebo oleji.
10 g másla dáme vychladit, zbytek spolu s olejem rozehřejeme v hluboké pánvi, přidáme nasekanou cibuli a necháme ji změknout. Přisypeme mouku a mícháme než zpění a pěna opadne, pak mírně osolíme. Přilijeme studený vývar, přidáme hořčici a důkladně rozmícháme. Snížíme teplotu a necháme pomalinku mírně probublávat za občasného promíchání asi 15-20 minut.
Zalijeme smetanou a necháme přijít k varu. Omáčku přecedíme, přidáme pepř, dle chuti sůl a nakonec vychlazený kousek másla. Vložíme hotové kuličky, necháme prohřát a podáváme s těstovinami, rýží nebo opečenými bramborami.