Slaná roláda se sýrem a hroznovým vínem
Recepty, Studená kuchyněSuroviny
- 3 bílky
- 3 lžíce studené vody
- na špičku nože sůl
- 3 žloutky
- 7 zarovnaných lžic hrubé mouky (80 g)
- Náplň:
- 300 g Lučiny
- 140 g Nivy
- 50 g mandlových špalíčků
- přibližně 30 kuliček hroznového vína (záleží na velikosti)
- na ozdobení
- tavený sýr Ring (100 g balení ve střívku)
- na zabalení alobal cca 35 cm dlouhý
Postup Slaná roláda se sýrem a hroznovým vínem
Postup přípravy receptu
-
Zapneme troubu na nejvyšší stupeň. Plech vyložíme pečicím papírem.
Ručním elektrickým šlehačem na stupeň č. 4 ušleháme bílky společně s vodou a solí do takové hustoty, že když mísu otočíme dnem vzhůru, bílky v ní zůstanou. Přidáme žloutky a lehce je prošleháme. Rychlost šlehače snížíme na stupeň č.1, po lžíci přidáváme mouku a lehce vmícháváme.
Těsto vlijeme na předem přichystaný plech s pečicím papírem a rovnoměrně ho rozetřeme. Vložíme do předehřáté trouby a na 170°C a pečeme do zrůžovění cca 5-6 minut (záleží, jakou máme troubu, já mám plynovou).
Vytáhneme z trouby, necháme 2 minutky zchladnout a společně s pečicím papírem zamotáme do rolády.
Než roláda vychladne, nasekáme mandlové špalíčky na drobnější kousky a nivu rozmačkáme vidličkou.
Roládu opatrně rozbalíme a odstraníme pečicí papír.
Na piškotový plát naneseme lučinu a stěrkou opatrně, abychom těsto nepotrhali, ji stejnoměrně rozetřeme. Posypeme nivou, mandlemi a poklademe hroznovým vínem.
Poté plát opatrně zavineme do rolády, dáme na alobal spojem dospod a alobal uzavřeme. Dáme odpočinout do lednice, stačí na 1 hodinu.
Z rolády krájíme 2 cm široké plátky. Z kraje střívka sýru Ring uděláme dírku, kterou sýr protlačujeme a na hřbetu každého ukrojeného plátku rolády tvoříme vlnovky, nebo jinou ozdůbku.
Můžeme také celou roládu potřít sýrem, posypat nasekanými mandlemi a teprve pak krájet.