Slaná roláda se sýrem a hroznovým vínem

Recepty, Studená kuchyně

Suroviny

3 bílky
3 lžíce studené vody
na špičku nože sůl
3 žloutky
7 zarovnaných lžic hrubé mouky (80 g)
Náplň:
300 g Lučiny
140 g Nivy
50 g mandlových špalíčků
přibližně 30 kuliček hroznového vína (záleží na velikosti)
na ozdobení
tavený sýr Ring (100 g balení ve střívku)
na zabalení alobal cca 35 cm dlouhý

Postup přípravy receptu

  1. Zapneme troubu na nejvyšší stupeň. Plech vyložíme pečicím papírem.

  2. Ručním elektrickým šlehačem na stupeň č. 4 ušleháme bílky společně s vodou a solí do takové hustoty, že když mísu otočíme dnem vzhůru, bílky v ní zůstanou. Přidáme žloutky a lehce je prošleháme. Rychlost šlehače snížíme na stupeň č.1, po lžíci přidáváme mouku a lehce vmícháváme.

  3. Těsto vlijeme na předem přichystaný plech s pečicím papírem a rovnoměrně ho rozetřeme. Vložíme do předehřáté trouby a na 170°C a pečeme do zrůžovění cca 5-6 minut (záleží, jakou máme troubu, já mám plynovou).

  4. Vytáhneme z trouby, necháme 2 minutky zchladnout a společně s pečicím papírem zamotáme do rolády.

  5. Než roláda vychladne, nasekáme mandlové špalíčky na drobnější kousky a nivu rozmačkáme vidličkou.

  6. Roládu opatrně rozbalíme a odstraníme pečicí papír.

  7. Na piškotový plát naneseme lučinu a stěrkou opatrně, abychom těsto nepotrhali, ji stejnoměrně rozetřeme. Posypeme nivou, mandlemi a poklademe hroznovým vínem.

  8. Poté plát opatrně zavineme do rolády, dáme na alobal spojem dospod a alobal uzavřeme. Dáme odpočinout do lednice, stačí na 1 hodinu.

  9. Z rolády krájíme 2 cm široké plátky. Z kraje střívka sýru Ring uděláme dírku, kterou sýr protlačujeme a na hřbetu každého ukrojeného plátku rolády tvoříme vlnovky, nebo jinou ozdůbku.

  10. Můžeme také celou roládu potřít sýrem, posypat nasekanými mandlemi a teprve pak krájet.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!