Škubánkové placičky se žampiónovou omáčkou
Recepty, Bezmasá jídlaSuroviny
- Omáčka:
- 300 g žampiónů
- 1 cibule
- plátek másla
- 1/2 lžíce hladké mouky
- 300 ml mléka
- asi 4 lžíce smetany
- sůl, pepř, drcený kmín
- Placičky:
- 500 g brambor
- 150 g hrubé mouky
- sůl
- sádlo na osmažení
Postup Škubánkové placičky se žampiónovou omáčkou
Postup přípravy receptu
-
Oloupané a na kostky nakrájené brambory dáme vařit do osolené vody. Pak vodu scedíme tak, aby na dně hrnce zůstaly asi 2 cm vody. Brambory rozšťoucháme, pak obráceným koncem vařečky do nich uděláme důlky, zasypeme moukou, přiklopíme pokličkou a necháme 5 minut v klidu, aby se mouka zapařila. Potom směs vymícháme do hladkého těsta. Utvoříme placičky a opečeme je dozlatova na rozehřátém sádle.
Omáčka: V hrnci rozpustíme pátek másla, zpěníme na něm nadrobno nakrájenou cibuli, přihodíme žampióny nakrájené na plátky, drcený kmín, krátce opečeme, zasypeme hladkou moukou, promícháme a zalijeme mlékem. Za stálého míchání přivedeme k varu a necháme 5 minut povařit. Pak omáčku osolíme, opepříme a zjemníme smetanou.
Jeden větší žampión nakrájíme na plátky, opečeme na sádle dozlatova a na talíři každému porci několika opečenými plátky ozdobíme.