Škubánkové placičky se žampiónovou omáčkou

Recepty, Bezmasá jídla

Suroviny

Omáčka:
300 g žampiónů
1 cibule
plátek másla
1/2 lžíce hladké mouky
300 ml mléka
asi 4 lžíce smetany
sůl, pepř, drcený kmín
Placičky:
500 g brambor
150 g hrubé mouky
sůl
sádlo na osmažení

Postup přípravy receptu

  1. Oloupané a na kostky nakrájené brambory dáme vařit do osolené vody. Pak vodu scedíme tak, aby na dně hrnce zůstaly asi 2 cm vody. Brambory rozšťoucháme, pak obráceným koncem vařečky do nich uděláme důlky, zasypeme moukou, přiklopíme pokličkou a necháme 5 minut v klidu, aby se mouka zapařila. Potom směs vymícháme do hladkého těsta. Utvoříme placičky a opečeme je dozlatova na rozehřátém sádle.

  2. Omáčka: V hrnci rozpustíme pátek másla, zpěníme na něm nadrobno nakrájenou cibuli, přihodíme žampióny nakrájené na plátky, drcený kmín, krátce opečeme, zasypeme hladkou moukou, promícháme a zalijeme mlékem. Za stálého míchání přivedeme k varu a necháme 5 minut povařit. Pak omáčku osolíme, opepříme a zjemníme smetanou.

  3. Jeden větší žampión nakrájíme na plátky, opečeme na sádle dozlatova a na talíři každému porci několika opečenými plátky ozdobíme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!