Škubánky s mákem a škubánkové smaženky
Recepty, Sladká jídlaSuroviny
- 1 kg brambor
- sůl
- asi 200-250 g polohrubé mouky
- sádlo
- Na posyp:
- moučkový cukr
- mletý mák
- rozehřáté máslo
Postup Škubánky s mákem a škubánkové smaženky
Postup přípravy receptu
-
Brambory oškrábeme, překrojíme a uvaříme téměř doměkka v osolené vodě. Vodu z brambor zpola zcedíme, brambory rozmačkáme, obrácenou vařečkou uděláme díry, zasypeme moukou a pod poklicí necháme asi 15 minut na mírném ohni dovařit. Pak brambory promícháme dohladka. Z takto připraveného těsta tvoříme lžicí, namočenou v horkém sádle noky, klademe na talíře. Posypeme mákem, smíchaným s moučkovým cukrem a polijeme rozpuštěným máslem.
Pokud nám bramborová hmota zbyde, můžeme z ní udělat smaženky: Z hmoty rukama uděláme placičky, které obalíme v rozšlehaném vajíčku a ve strouhance. Smažíme na sádle.