Škubánkové plněné placičky

Recepty, Bramborová jídla

Suroviny

Na škubánky čili šusterky:
brambory - oloupat, pokrájet
voda
sůl
polohrubá mouka
- - - - - - - - - -
mák mletý
cukr moučkový
sádlo rozpuštěné

Postup přípravy receptu

  1. Brambory v osolené vodě uvařit, pak část vody slít, brambory zasypat moukou a obrácenou vařečkou udělat několik šťouchů (někde jsem slyšela pět, jinde sedm) až ke dnu hrnce. Přikrýt pokličkou a nechat mouku chvíli propařit na velmi malém plameni.

  2. Potom rozšťouchat šťouchadlem na brambory a následně vařečkou pořádně vypracovat, aby nezůstaly hrudky mouky ani brambor.

  3. Z horké hmoty vykrajovat lžicí namočenou v rozpuštěném sádle noky/škubánky neboli šusterky, klást je na talíř, posypat mletým mákem s cukrem, polít sádlem a pochutnat si.

  4. Za studené hmoty tvořit placičky (kousky těsta trochu pomoučnit, aby se nelepilo). Na jednu placičku dát mák promíchaný s cukrem a trochu pokropit sádlem.

  5. Přikrýt druhou placičkou, přimáčknout okraje, aby se mák nevysypal a smažit na rozpáleném sádle dozlatova. Já si k tomu dávám bílou meltu.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!