Škubánkové plněné placičky
Recepty, Bramborová jídlaSuroviny
- Na škubánky čili šusterky:
- brambory - oloupat, pokrájet
- voda
- sůl
- polohrubá mouka
- - - - - - - - - - -
- mák mletý
- cukr moučkový
- sádlo rozpuštěné
Postup Škubánkové plněné placičky
Postup přípravy receptu
-
Brambory v osolené vodě uvařit, pak část vody slít, brambory zasypat moukou a obrácenou vařečkou udělat několik šťouchů (někde jsem slyšela pět, jinde sedm) až ke dnu hrnce. Přikrýt pokličkou a nechat mouku chvíli propařit na velmi malém plameni.
Potom rozšťouchat šťouchadlem na brambory a následně vařečkou pořádně vypracovat, aby nezůstaly hrudky mouky ani brambor.
Z horké hmoty vykrajovat lžicí namočenou v rozpuštěném sádle noky/škubánky neboli šusterky, klást je na talíř, posypat mletým mákem s cukrem, polít sádlem a pochutnat si.
Za studené hmoty tvořit placičky (kousky těsta trochu pomoučnit, aby se nelepilo). Na jednu placičku dát mák promíchaný s cukrem a trochu pokropit sádlem.
Přikrýt druhou placičkou, přimáčknout okraje, aby se mák nevysypal a smažit na rozpáleném sádle dozlatova. Já si k tomu dávám bílou meltu.