Skořicový věnec z loupáčkového těsta
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 600 g hladké mouky
- 150 ml mléka
- 150 ml vody
- 125 g másla
- 50 g cukru
- 1 lžička soli
- 2 žloutky
- 30 g kvasnic
- strouhaná citronová kůra
- 50 ml rumu
- Náplň:
- 80 g másla
- 2 lžíce cukru moučka
- 1 vanilkový cukr
- 2 lžíce mleté skořice
- na potření plátek másla
- cukr moučka na posypání
Postup Skořicový věnec z loupáčkového těsta
Postup přípravy receptu
-
Ohřejeme mléko s vodou a trochou cukru, přidáme rozdrobené kvasnice, necháme je vzejít. Mezitím v míse smícháme mouku, zbytek cukru, sůl, žloutky, citronovou kůru, rum a rozpuštěné máslo.
Vzešlý kvásek nalijeme do mísy, vypracujeme těsto, které necháme minimálně 45 minut kynout na teplém místě, během této doby můžeme těsto 1-2 promíchat, abychom do těsta dostali ještě více vzduchu. Vykynuté těsto rozválíme na obdélník silný asi 4 mm.
V rendlíčku si povolíme máslo, zamícháme do něj cukr moučku, vanilkový cukr, skořici a tím pomažeme rozválený plát těsta.
Těsto stočíme do rolády, ostrým nožem roládu podélně rozřízneme, ale nedokrojíme do konce, vzniklé dva pruhy omotáme kolem sebe do copu, stočíme do věnce a spojíme přitlačením obou konců k sobě.
Věnec necháme minimálně 30 minut kynout a až pak vložíme do vyhřáté trouby na 160°C a pečeme asi 45 minut.
Po vytažení z trouby pomažeme rozpuštěným máslem a posypeme cukrem.