Rybička hoki v marinádě na bramborovo-celerovém pyré
Recepty, RybySuroviny
- 800 g hoki filety (treskovník)
- 2 lžíce sušeného kopru
- máslo
- sůl
- zeleninový vývar
- marináda:
- 2 lžíce olivového oleje
- šťáva z 1/2 citrónu
- 2 lžíce úštřičné omáčky
- 3 lžíce meruňkové marmelády
- 1-2 stroužky česneku (utřeného se solí)
- špetka soli
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička pepře
- příloha:
- 8 brambor
- 1/2 bulvy celeru
- 100 ml smetany ke šlehání
- 3 lžíce másla
Postup Rybička hoki v marinádě na bramborovo-celerovém pyré
Postup přípravy receptu
-
Porce ryby omyjeme, osušíme, dobře nasolíme a posypeme sušeným koprem (čerstvý by při tepelné úpravě ztrácel na chuti, sušený ji naopak rozvine). Suroviny na marinádu prošleháme a potřeme s ní rybí filety. Necháme marinovat cca 2 hodiny.
Poté přikryjeme alobalem a pečeme přikryté půl hodiny. Odkryjeme, poklademe plátky másla a 15 minut dopečeme. Podle potřeby podléváme malým množstvím vývaru.
Mezitím oloupeme brambory a celer a společně uvaříme v osolené vodě doměkka (asi 20 minut). Vodu scedíme, obsah hrnce rozšťoucháme s máslem a přilijeme horkou smetanu. Pomocí ručního šlehače vyšleháme pyré a dochutíme ho solí, případně špetkou muškátového oříšku.