Skořicový koláč z kyšky
Recepty, MoučníkySuroviny
- 280 g hladké mouky
- 80 g změklého másla
- 2 lžíce cukru
- půl lžičky prášku do pečiva
- 1 vejce
- špetka soli
- 2 lžíce studené vody
- 1 lžíce citronové šťávy
- Na náplň:
- 3 vejce
- 120 g moučkového cukru
- 250 ml kyšky (kefíru, podmáslí)
- 40 g změklého másla
- 3 - 4 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce vanilkového extraktu
- 2-3 lžíce mleté skořice (pokud použijete skořicový cukr, uberte trošku cukru)
Postup Skořicový koláč z kyšky
Postup přípravy receptu
-
Smícháme hladkou mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl. Přidáme změklé máslo, vajíčko, citronovou šťávu a podle potřeby vodu. Zpracujeme těsto, dáme ho zabalené asi na 30 minut do lednice.
Vejce a cukr vyšleháme do světlé pěny, do ní zapracujeme změklé máslo tak, aby nebyly žádné hrudky. Pomalu vlijeme - bez šlehání - kyšku, přisypeme mouku a smícháme. Nakonec přimícháme vanilkový extrakt a skořici.
Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Z vychladlého těsta vyválíme placku, pomocí válečku ji přeneseme do formy (průměr asi 25 cm). Vytvoříme asi čtyřcentimetrové okraje. Těsto propícháme vidličkou a nalijeme skořicovou náplň. Pečeme cca 25-30 minut, dokud povrch koláče nezpevní. Necháme zcela vychladnout.