Skořicový koláč z kyšky

Recepty, Moučníky

Suroviny

280 g hladké mouky
80 g změklého másla
2 lžíce cukru
půl lžičky prášku do pečiva
1 vejce
špetka soli
2 lžíce studené vody
1 lžíce citronové šťávy
Na náplň:
3 vejce
120 g moučkového cukru
250 ml kyšky (kefíru, podmáslí)
40 g změklého másla
3 - 4 lžíce hladké mouky
1 lžíce vanilkového extraktu
2-3 lžíce mleté skořice (pokud použijete skořicový cukr, uberte trošku cukru)

Postup přípravy receptu

  1. Smícháme hladkou mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl. Přidáme změklé máslo, vajíčko, citronovou šťávu a podle potřeby vodu. Zpracujeme těsto, dáme ho zabalené asi na 30 minut do lednice.

  2. Vejce a cukr vyšleháme do světlé pěny, do ní zapracujeme změklé máslo tak, aby nebyly žádné hrudky. Pomalu vlijeme - bez šlehání - kyšku, přisypeme mouku a smícháme. Nakonec přimícháme vanilkový extrakt a skořici.

  3. Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Z vychladlého těsta vyválíme placku, pomocí válečku ji přeneseme do formy (průměr asi 25 cm). Vytvoříme asi čtyřcentimetrové okraje. Těsto propícháme vidličkou a nalijeme skořicovou náplň. Pečeme cca 25-30 minut, dokud povrch koláče nezpevní. Necháme zcela vychladnout.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!