Siven pečený v bylinkách a dušený na jablkách a zelenině
Recepty, RybySuroviny
- 2 kuchaní siveni
- čerstvé bylinky:
- rozmarýn
- libeček
- petrželka
- estragon
- koriandr,
- máta
- šalvěj
- 2-3 citrony (nebo limetky)
- 1 stonek řapíkatého celeru
- 4 cherry rajčátka
- máslo
- 1 jablko (kyselejší, tvrdší)
- bílé víno podle každého
- voda na podlévání
Postup Siven pečený v bylinkách a dušený na jablkách a zelenině
Postup přípravy receptu
-
Bylinky necháme vcelku, citrony nakrájíme na čtvrtky, jablíčko nakrájíme na osminky. Bylinkami moc nešetříme, jejich vůně a chuť postačí na celkovou chuť, nemusíme pak moc solit ani pepřit.
Kuchyňsky očištěným rybkám naplníme máslem vymazaná bříška vždy svazečkem bylinek a kouskem citronu.
Ryby vložíme do pekáčku, obložíme jablkem, řapíkatým celerem, rajčátky a zbytky bylinek a citronů.
Na siveny dáme malé kousky másla, jemně posolíme a zalijeme troškou vody a vína.
Vložíme do rozehřáté trouby. Ryby zpočátku necháme přikryté alobalem, pak je již pečem rychleji. Doléváme vínko nebo vodu tak, aby ryby nebyly vysušené, aby tam bylo stále trochu šťávy. Nejlépe poznáme, že jsou rybky moc dobře upečené tehdy, když lze povytáhnout hřbetní ploutev, pak by rybí masíčko mělo být křehké a šťavnaté a i proto rybky radši častěji kontrolujeme při pečení.
Po vytažení z trouby upečené siveny ještě jednou lehce potřeme kouskem másla a přelijeme šťávou. Poté hned podáváme, každý si pepř a sůl přidá až podle chuti na talíři. Podobně se dá tento recept použít na vekovnim grilu. Podáváme tmavý chléb nebo opečený brambor a kvalitní vychlazené bílé víno.