Silvestrovský plněný vepřový bok
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 2 – 2,5 kg vepřového boku bez kosti v celku
- Náplň:
- 500 g mletého hovězího masa (třeba ořezy)
- 300 g vepřového uzeného boku
- 200 g vepřové plece nebo boku
- 1 kávová lžička mletého černého pepře
- 2 vrchovaté čajové lžičky mleté sladké papriky
- 1 čajová lžička mleté pálivé papriky
- 2 čajové lžičky soli
- 3 polévkové lžíce studené vody
- 1 celé vejce
- 2 stroužky česneku, rozetřené spolu s 1 čajovou lžičkou soli
- Na potření masa před pečením v hmoždíři dokonale rozdrtíme:
- 1 čajovou lžičku sušeného rozmarýnu
- 1 čajovou lžičku sušeného oregána
- feferonku – množství dle chuti
- 2 čajové lžičky hrubozrnné soli
- 1 čajovou lžičku medu
- 2 polévkové lžíce rozpuštěného sádla
- 2 stroužky česneku nakrájeného na drobno
- Na dokončení:
- potravinářský provázek
- velkou jehlu
- nůž s dlouhou čepelí - třeba filetovací
- 2 lžíce sádla
- vývar nebo vodu na podlévání
- alobal na zakrytí
Postup Silvestrovský plněný vepřový bok
Postup přípravy receptu
-
Nejprve začneme s přípravou náplně. Maso nakrájíme na kostky a v mlýnku umeleme. Přidáme obě papriky, pepř, sůl, vejce, vodu a rozetřený česnek se solí. Vše ručně důkladně promícháme a necháme odpočinout.
Vepřový bok vcelku upravíme na úhledný obdélník. Z kratší strany vyřízneme nožem otvor tak, aby nám vznikla hluboká kapsa. Rukou lehce zkontrolujeme vnitřní prokrojení. Kapsa se nesmí nikde proříznout!
Kapsu naplníme připravenou směsí - náplní a otvor klasicky zašijeme. Aby maso po upečení mělo pěkný tvar, svážeme ho potravinářským provázkem.
Svázané maso přemístíme do pekáče. Důkladně potřeme směsí z hmoždíře, podlijeme trochou vody (cca 1 dl), přidáme 2 lžíce sádla. Můžeme přidat i zbytek kůže s masem, který nám zbyl z úpravy masa.
Pečeme v předehřáté troubě na 200 °C, celkem 30 minut nepřikryté. Pak snížíme teplotu na 180 °C a pečeme 2 hodiny zakryté alobalem. Dopékáme nezakryté na 160 °C podle potřeby, cca 30 minut. Maso v průběhu pečení poléváme výpekem a dle potřeby podlijeme vývarem nebo vodou.