Selská omeleta se zelím
Recepty, Bramborová jídlaSuroviny
- 200 g vařených brambor, oloupaných
- 150 g kysaného zelí, okapaného
- 100 g slaniny dle chuti (moravská, anglická...) nebo dobré uzené maso
- 1 větší stroužek česneku
- sádlo nebo olej
- 1 lžička mleté sladké papriky
- pepř mletý dle chuti
- drcený kmín dle chuti
- sůl
- 4-5 rozšlehaných vajec, dle velikosti
Postup Selská omeleta se zelím
Postup přípravy receptu
-
Na trošce tuku (záleží na tučnosti slaniny) osmažíme pokrájenou slaninu a osolené a opepřené brambory dozlatova. Pak přisypeme na kratší kousky překrájené okapané zelí, které necháme prohřát. Přidáme rozetřený nebo nastrouhaný česnek, koření a sůl dle chuti a vše společně ještě krátce smažíme.
Směs v pánvi zalijeme do pěny rozšlehanými, mírně osolenými vejci, případně vyšleháme žloutky se solí a následně vmícháme i bílky. Když se po stranách pánve vejce začnou srážet (tuhnout), pánev zaklopíme poklicí, odstavíme a necháme dojít. Omeletu není nutné smažit až do úplného ztuhnutí vajec, byla by pak zbytečně vysušená.
Hotovou omeletu můžeme pokrájet na výseče nebo jen přepůlit a podávat. Na talíři ji můžeme doplnit čerstvou zeleninou. Vše dle vlastní chuti.