Selská omeleta se zelím

Recepty, Bramborová jídla

Suroviny

200 g vařených brambor, oloupaných
150 g kysaného zelí, okapaného
100 g slaniny dle chuti (moravská, anglická...) nebo dobré uzené maso
1 větší stroužek česneku
sádlo nebo olej
1 lžička mleté sladké papriky
pepř mletý dle chuti
drcený kmín dle chuti
sůl
4-5 rozšlehaných vajec, dle velikosti

Postup přípravy receptu

  1. Na trošce tuku (záleží na tučnosti slaniny) osmažíme pokrájenou slaninu a osolené a opepřené brambory dozlatova. Pak přisypeme na kratší kousky překrájené okapané zelí, které necháme prohřát. Přidáme rozetřený nebo nastrouhaný česnek, koření a sůl dle chuti a vše společně ještě krátce smažíme.

  2. Směs v pánvi zalijeme do pěny rozšlehanými, mírně osolenými vejci, případně vyšleháme žloutky se solí a následně vmícháme i bílky. Když se po stranách pánve vejce začnou srážet (tuhnout), pánev zaklopíme poklicí, odstavíme a necháme dojít. Omeletu není nutné smažit až do úplného ztuhnutí vajec, byla by pak zbytečně vysušená.

  3. Hotovou omeletu můžeme pokrájet na výseče nebo jen přepůlit a podávat. Na talíři ji můžeme doplnit čerstvou zeleninou. Vše dle vlastní chuti.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!