Selská čočková polévka
Recepty, PolévkySuroviny
- 500 g uzeného masa nebo bůčku
- 300 g čočky
- 1/2 celeru
- 3 mrkve
- 2 petržele
- 1 cibule
- 2 kostky Masoxu
- 3 bobkové listy
- 6 kuliček nového koření
- 1 lžička celého pepře
- 1 lžička majoránky
- 2 velké lžíce hladké mouky
- 2 stroužky česneku
- ocet
- olej
- sůl
Postup Selská čočková polévka
Postup přípravy receptu
-
Uzené pokrájíme na kostičky a osmažíme v hrnci na oleji. Celer, mrkev a petržel nakrájíme na kostičky a přidáme do hrnce k uzenému, přidáme i čočku, celou cibuli, Masox a koření, kromě majoránky. Promícháme a zalijeme horkou vodou.
Vaříme na mírném ohni, dokud nejsou zelenina s čočkou měkké. Poté vyjmeme cibuli, přidáme prolisovaný česnek. Zahustíme světlou jíškou z hladké mouky a oleje. Krátce provaříme a odstavíme.
Polévku dochutíme velkou lžící octa, dosolíme a nakonec zaprášíme majoránkou.