Dušená kmínová kýta na špeku
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- cca 600 g kýty
- sůl
- pepř mletý
- drcený kmín
- cca 60 g uzeného špeku
- jíška nebo solamyl
- vývar dle potřeby
Postup Dušená kmínová kýta na špeku
Postup přípravy receptu
-
Kýtu pokrájíme na plátky, které naklepeme a po stranách nakrojíme. Popřípadě můžeme pokrájet na kostičky či nudličky. Osolíme, opepříme a trochu bohatěji posypeme drceným kmínem. Špek jemně pokrájíme a necháme v hrnci trochu vyškvařit a pustit tuk, na kterém pak osmažíme maso dozlatova ze všech stran. Po osmažení maso podlijeme vývarem (cca 250-300 ml) a dusíme do změknutí masa pod pokličkou.
Měkké maso vyndáme stranou, přilijeme trochu vývaru podle toho, kolik chceme omáčky na přelití masa. Omáčku zahustíme buď jíškou osmažené z másla a hladké mouky nebo troškou solamylu, který rozmícháme v malém množství studené vody. Před podáváním můžeme dozdobit nasekanými bylinkami. Omáčku krátce provaříme a můžeme případně ještě dochutit solí.
Podáváme s rýží, bramborem, těstovinami, noky či knedlíkem. Na talíř můžeme k masu přidat i trochu dušené zeleniny.
Jako obměnu můžeme do omáčky na dochucení přidat nasekaný česnek, tymián, rozmarýn... a se špekem ze začátku osmažit i drobně pokrájenou cibuli.