Salát z pečených žampionů a zelených fazolek
Recepty, SalátySuroviny
- 250 g malých žampionů
- 200 g zelených fazolek
- 80 g sýru, například kozí, feta apod.
- lístky tymiánu na posyp
- Marináda:
- 1 lžíce (10 ml) olivového oleje
- 2 lžíce sójové omáčky (Tamari)
- 3 lžíce balzamikového octa
- 3 stroužky česneku prolisované
- 1 lžička (4 ml) lístků tymiánu
- dle potřeby sůl, není nutná
Postup Salát z pečených žampionů a zelených fazolek
Postup přípravy receptu
-
Zapneme troubu na 200 °C a připravíme plech, vyložený papírem na pečení. Fazolky (v sezóně čerstvé, ale můžeme použít sekané mražené) propláchneme a necháme okapat. Očištěné žampiony nakrájíme na čtvrtiny.
V šejkru nebo malé skleničce protřepeme ze všech ingrediencí marinádu. Ve větší misce promícháme žampiony s polovinou marinády a dáme na polovinu plechu v jedné vrstvě. Pak promícháme se zbytkem marinády fazolky a dáme na druhou polovinu plechu. Pokud zbylo trochu marinády, pokapeme obojí a dáme péct do trouby na 20 minut, marináda zkaramelizuje.
Přesypeme do misky, podle chuti můžeme přisolit, ale většinou to není nutné, poházíme čerstvými lístky tymiánu a přidáme sýr (nadrobený nebo nakrájený na kostičky). Při podávání můžeme posypat sekanými mandlemi nebo oříšky. Salát je moc dobrý samotný, ale skvěle se hodí například k lososu nebo jiné rybě, k masu a sýrům.