Salát z pečených rajčat a cuket

Recepty, Saláty

Suroviny

500 g pevných rajčat
menší cuketa žlutá a zelená
5 stroužků česneku
jarní cibulka
100 g balkánského sýru
bazalka
oregano
tymián
Na potření:
3 lžíce olivového oleje
lžíce octu balsamico (měla jsem bílý)
1/2 lžičky hnědého cukru
sůl
čerstvě mletý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Omyté cukety nakrájíme i se slupkou na 1 cm kolečka a ještě na čtvrtky, nebo půlky podle velikosti. Rajčata taktéž nakrájíme na půlky nebo čtvrtky. Dva stroužky nakrájíme na plátky, zbytek necháme celé. Bílou část cibule na kolečka.

  2. Smícháme všechny přísady na potření do hladké směsi. Do pekáčku dáme cukety, cibuli, pokapeme trochou ochuceného oleje a části bylinek Nahoru uložíme rajčata a všechen česnek, i ten celý. Všechno to potřeme olejem, posypeme bylinkami a dáme do vyhřáté trouby na 200 st.

  3. Pečeme asi 15 minut (řiďte se zkušeností své trouby). Rajčata musí být změklá a lehce připečená a cuketa křupavá. Během pečení potíráme zbylým olejem. Hotovou směs předěláme na talíř, horkou posypeme kostičkami sýru a zbytkem bylinek.

  4. Na talíři zeleninu polijeme vypečenou šťávou. Nepodáváme horké, ale vlažné, aby sýr zvláčněl a bylinky se rozvoněly. K tomu můžeme před koncem přidat do trouby kolečka rohlíků, potřené bylinkovým olejem a opéct. Máme k tomu i přílohu.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!