Salát z beluga čočky s dresingem z pečeného česneku
Recepty, SalátySuroviny
- 3 mrkve
- 1 pórek
- ½ balení rukoly
- 1 hrnek beluga čočky
- 6 stroužků česneku
- 2 lžíce dijonské hořčice
- balzamico ocet
- lžíce hnědého cukru
- kokosový olej
- citronová šťáva
- sůl, pepř
Postup Salát z beluga čočky s dresingem z pečeného česneku
Postup přípravy receptu
-
Předehřejeme troubu na 200 °C..
Pórek zbavíme bubáka a oschlých konců, očistíme, omyjeme a nakrájíme na půlkolečka (nejdřív celý podélně a pak každou půlku zvlášť, půlkolečka ať jsou tak ½ cm široká). Očistíme mrkev a nakrájíme šikmo na půlkolečka, klidně trochu větší.
Česneku ukrojíme bubáky, aby šel po upečení dobře vyndávat. Mrkev osolíme, opepříme, zakapeme kokosovým olejem a dáme vše do trouby péct na nějakých 20 minut- dokud obojí není měkké (česnek musí být úplně měkkounký).
Do hrnce dáme vařit osolenou vodu. Jakmile začne bublat, přidáme čočku a vaříme zhruba 20 minut, dokud není al dente- musí být stále trošku pevná, ale zase aby nebyla nedovařená- pak byste díky kyselině fytové měli pěkně nafouknutá břicha. Zkoušejte a ochutnávejte, každá může vařit trošku jinak dlouhou dobu.
V mezidobí v pánvi rozehřejeme 2 lžíce kokosového oleje a orestujeme na nich pórek. Opepříme, a jakmile je změklý, přidáme 3 lžíce balzamica a lžíci cukru a necháme zkaramelizovat. Ihned odstavíme z plotny.
Pórek v míse smícháme s uvařenou čočkou a upečenou mrkví a necháme lehce vychladnout.
Mezitím zmixujeme dohromady pečený česnek (bez šlupky, samozřejmě), dijonskou hořčici, trochu citronové šťávy, případně cukr podle chuti, a cca 3 lžíce kokosového oleje. Dochutíme solí a pepřem a dobře vmícháme do zeleniny spolu s rukolou.