Salát z beluga čočky s dresingem z pečeného česneku

Recepty, Saláty

Suroviny

3 mrkve
1 pórek
½ balení rukoly
1 hrnek beluga čočky
6 stroužků česneku
2 lžíce dijonské hořčice
balzamico ocet
lžíce hnědého cukru
kokosový olej
citronová šťáva
sůl, pepř

Postup přípravy receptu

  1. Předehřejeme troubu na 200 °C..

  2. Pórek zbavíme bubáka a oschlých konců, očistíme, omyjeme a nakrájíme na půlkolečka (nejdřív celý podélně a pak každou půlku zvlášť, půlkolečka ať jsou tak ½ cm široká). Očistíme mrkev a nakrájíme šikmo na půlkolečka, klidně trochu větší.

  3. Česneku ukrojíme bubáky, aby šel po upečení dobře vyndávat. Mrkev osolíme, opepříme, zakapeme kokosovým olejem a dáme vše do trouby péct na nějakých 20 minut- dokud obojí není měkké (česnek musí být úplně měkkounký).

  4. Do hrnce dáme vařit osolenou vodu. Jakmile začne bublat, přidáme čočku a vaříme zhruba 20 minut, dokud není al dente- musí být stále trošku pevná, ale zase aby nebyla nedovařená- pak byste díky kyselině fytové měli pěkně nafouknutá břicha. Zkoušejte a ochutnávejte, každá může vařit trošku jinak dlouhou dobu.

  5. V mezidobí v pánvi rozehřejeme 2 lžíce kokosového oleje a orestujeme na nich pórek. Opepříme, a jakmile je změklý, přidáme 3 lžíce balzamica a lžíci cukru a necháme zkaramelizovat. Ihned odstavíme z plotny.

  6. Pórek v míse smícháme s uvařenou čočkou a upečenou mrkví a necháme lehce vychladnout.

  7. Mezitím zmixujeme dohromady pečený česnek (bez šlupky, samozřejmě), dijonskou hořčici, trochu citronové šťávy, případně cukr podle chuti, a cca 3 lžíce kokosového oleje. Dochutíme solí a pepřem a dobře vmícháme do zeleniny spolu s rukolou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!