Sacher jemný ze strouhanky
Recepty, DortySuroviny
- 120 g čokolády (50 a více % hořká bude nejlepší)
- 120 g másla
- 6 velkých vajíček XXL
- 80 g jemného cukru krystalu (do těsta)
- 40 g pískového cukru - 2 PL kopcem (do sněhu)
- 80 g strouhanky jemné, prosáté (ne z obchodu, ale umleté ze sucharů a nebo rohlíků)
- 50 g polohrubé mouky
- 1 1/2 prášek do pečiva
- 1 vanilínový cukr
- 2 sklenice (0,33 l) meruňkového džemu
Postup Sacher jemný ze strouhanky
Postup přípravy receptu
-
Pomalu nad parou rozpustíme čokoládu a přidáme máslo. Vymícháme metličkou a necháme stydnout. Do bílků přidáme špetku soli, ušleháme sníh a nakonec přišleháme pískový cukr. S cukrem šleháme ještě 5 minut! Sníh dáme do lednice. Odvážíme do mističky prosátou strouhanku, přidáme polohrubou mouku, prášek do pečiva a promícháme.
Žloutky dáme do mísy a ručně nebo šlehačem promícháme, přidáme 80 g krystalu, vanilínový cukr a šleháme do běla. Pokud je to husté, přidáme 5 lžic vlažné vody. Metlou dobře prošleháme vystydlou čokoládu s máslem a po lžících za stálého šlehání přidáváme k vyšlehaným žloutkům. Nesmí být horká, ani moc studená z lednice. Nakonec za pomalého šlehání přidáme strouhanku s moukou a práškem do pečiva.
Do hotové směsi lehce metlou vmícháme třetinu sněhu a zbylé dvě třetiny sněhu jen stěrkou lehce promícháme se směsí. Dáme do dortové formy vymazané máslem a vysypané hrubou moukou.
Pečeme na 200°C cca 10 minut, jak se začne zvedat, teplotu snížíme na 170°C, přidáme horkovzduch a pečeme ještě cca 35 minut. Zkusíme špejlí píchnout do středu dortu a pokud se na špejli nic nenalepí, je hotovo. Vypneme troubu a dort v ní necháme ještě 7 minut dojít, jinak může klesnout. Když se peče s horkovzduchem, tak neklesne. Vyndáme a necháme zcela vystydnout.
Dort dvakrát prokrojíme a naplníme ohřátým meruňkovým džemem. Polevu dáme, jakou kdo má odzkoušenou. Podáváme s ušlehanou 33 % šlehačkou v misce, aby si každý přidal dle své chuti. Pro čtyři osoby asi 1/2 litru ušlehané šlehačky.