Kuřecí řízky v sýrovém těstíčku po sté, se šťouchanými bramborami

Recepty, Pro začátečníky

Suroviny

500 g kuřecích prsních řízků můžeme použít i ze stehen
1 lžíce kouřové soli
2 lžíce granulovaného česneku
4 lžíce oleje
na těstíčko
200 g Eidamu nastrouhaného na jemném slzičkovém struhadle
100 ml světlého piva
1 vejce
3 lžíce strouhanky
na smažení
sádlo nebo olej
(na šťouchané brambory)
4 středně velké uvařené brambory můžeme použít i z předešlého dne
1 plátek másla 1cm silný
3 jarní cibulky nebo 1 menší obyčejnou cibuli
50 ml horkého mléka

Postup přípravy receptu

  1. Řízky opláchneme, osušíme a lehce naklepeme. Z obou stran okořeníme solí a česnekem a vetřeme olej. Řízky uložíme v uzavíratelné nádobě alespoň na 2 hodiny do lednice, ale můžeme nechat i do druhého dne.

  2. V míse vidličkou ušleháme pivo s vejcem. Přidáme nastrouhaný sýr, strouhanku a umícháme hustější těstíčko. Pokud se nám bude zdát, že strouhanka hodně pije, můžeme opatrně přilít trošku piva a těstíčko malinko naředit. Nemělo by stékat z vidličky.

  3. Odpočaté řízky namočíme v těstíčku z jedné strany a namočenou stranou je vložíme do pánve s rozehřátým olejem. Smažíme na slabém plameni přibližně 10 minut do zlatavé barvy.

  4. Po této době horní stranu řízků pomažeme těstíčkem, řízky opatrně podebereme obracečkou a otočíme. Opět smažíme na slabém plameni 10 minut. Během smažení řízků připravíme šťouchané brambory.

  5. V kastrolu na rozehřátém plátku másla osmažíme do růžové barvy nadrobno nakrájené bílé části cibulek. Přidáme brambory, zelenou cibulovou nať, horké mléko a šťouchadlem rozmačkáme.

  6. Na talíř nandáme brambory a řízek. Můžeme ozdobit čerstvým rajčetem a posypat troškou nakrájené nati z lahůdkové cibulky.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!