Kuřecí řízky v sýrovém těstíčku po sté, se šťouchanými bramborami
Recepty, Pro začátečníkySuroviny
- 500 g kuřecích prsních řízků můžeme použít i ze stehen
- 1 lžíce kouřové soli
- 2 lžíce granulovaného česneku
- 4 lžíce oleje
- na těstíčko
- 200 g Eidamu nastrouhaného na jemném slzičkovém struhadle
- 100 ml světlého piva
- 1 vejce
- 3 lžíce strouhanky
- na smažení
- sádlo nebo olej
- (na šťouchané brambory)
- 4 středně velké uvařené brambory můžeme použít i z předešlého dne
- 1 plátek másla 1cm silný
- 3 jarní cibulky nebo 1 menší obyčejnou cibuli
- 50 ml horkého mléka
Postup Kuřecí řízky v sýrovém těstíčku po sté, se šťouchanými bramborami
Postup přípravy receptu
-
Řízky opláchneme, osušíme a lehce naklepeme. Z obou stran okořeníme solí a česnekem a vetřeme olej. Řízky uložíme v uzavíratelné nádobě alespoň na 2 hodiny do lednice, ale můžeme nechat i do druhého dne.
V míse vidličkou ušleháme pivo s vejcem. Přidáme nastrouhaný sýr, strouhanku a umícháme hustější těstíčko. Pokud se nám bude zdát, že strouhanka hodně pije, můžeme opatrně přilít trošku piva a těstíčko malinko naředit. Nemělo by stékat z vidličky.
Odpočaté řízky namočíme v těstíčku z jedné strany a namočenou stranou je vložíme do pánve s rozehřátým olejem. Smažíme na slabém plameni přibližně 10 minut do zlatavé barvy.
Po této době horní stranu řízků pomažeme těstíčkem, řízky opatrně podebereme obracečkou a otočíme. Opět smažíme na slabém plameni 10 minut. Během smažení řízků připravíme šťouchané brambory.
V kastrolu na rozehřátém plátku másla osmažíme do růžové barvy nadrobno nakrájené bílé části cibulek. Přidáme brambory, zelenou cibulovou nať, horké mléko a šťouchadlem rozmačkáme.
Na talíř nandáme brambory a řízek. Můžeme ozdobit čerstvým rajčetem a posypat troškou nakrájené nati z lahůdkové cibulky.