Švestkový chleba na špízu

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

300 ml vlažné vody
10 g sušeného droždí
1 PL medu
420 g pšeničné chlebové mouky
1 KL soli
hrst nasekaných sušených švestek
hrst nasekaných vlašských ořechů
dřevěné nebo kovové jehly na špízy

Postup přípravy receptu

  1. V míse ve vlažné vodě rozpustíme med a dobře rozmícháme sušené droždí. Po částech zapracujeme mouku se solí a vypracujeme hladké, nelepivé těsto. Na pomoučeném vále do něj zapracujeme nasekané švestky a ořechy. Vložíme do mísy vytřené olejem, přikryjeme utěrkou. Necháme kynout do zdvojnásobení objemu, cca 1 hodinu.

  2. Troubu předehřejeme na 200°C.

  3. Vykynuté těsto vyklopíme na vál a rozdělíme na 12-14 kousků. Z každého vyválíme váleček o síle cca 1,5 cm a délce 25-30 cm (ale řídíme se hlavně délkou špízových špejlí!!). Váleček jako šneka namotáme na špejle, konce dobře přitiskneme a na plechu s papírem pečeme cca 20 min, do zezlátnutí. Podáváme nejlépe teplé, se saláty, pomazánkami atd. Místo švestek a ořechů lze zapracovat i olivy, sušená rajčata, bylinky.

  4. A ještě jeden tip: Na špejlích lze opékat i nad rozehřátým grilem, tam ale stále obracíme a grilujeme cca 15 minut. Pokud použijeme pekárnu, jako já, pak suroviny uložíme do nádoby v pořadí voda, med, droždí, mouka se solí a po signálu švestky a ořechy.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!