Švestkový chleba na špízu
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- 300 ml vlažné vody
- 10 g sušeného droždí
- 1 PL medu
- 420 g pšeničné chlebové mouky
- 1 KL soli
- hrst nasekaných sušených švestek
- hrst nasekaných vlašských ořechů
- dřevěné nebo kovové jehly na špízy
Postup Švestkový chleba na špízu
Postup přípravy receptu
-
V míse ve vlažné vodě rozpustíme med a dobře rozmícháme sušené droždí. Po částech zapracujeme mouku se solí a vypracujeme hladké, nelepivé těsto. Na pomoučeném vále do něj zapracujeme nasekané švestky a ořechy. Vložíme do mísy vytřené olejem, přikryjeme utěrkou. Necháme kynout do zdvojnásobení objemu, cca 1 hodinu.
Troubu předehřejeme na 200°C.
Vykynuté těsto vyklopíme na vál a rozdělíme na 12-14 kousků. Z každého vyválíme váleček o síle cca 1,5 cm a délce 25-30 cm (ale řídíme se hlavně délkou špízových špejlí!!). Váleček jako šneka namotáme na špejle, konce dobře přitiskneme a na plechu s papírem pečeme cca 20 min, do zezlátnutí. Podáváme nejlépe teplé, se saláty, pomazánkami atd. Místo švestek a ořechů lze zapracovat i olivy, sušená rajčata, bylinky.
A ještě jeden tip: Na špejlích lze opékat i nad rozehřátým grilem, tam ale stále obracíme a grilujeme cca 15 minut. Pokud použijeme pekárnu, jako já, pak suroviny uložíme do nádoby v pořadí voda, med, droždí, mouka se solí a po signálu švestky a ořechy.