Koláč jako květina

Recepty, Moučníky

Suroviny

450 g hladké mouky
50 g cukru krupice
30 g čerstvých kvasnic
špetku soli
3 lžíce rozpuštěného másla
180 ml vlažného mléka
2 žloutky
Náplň:
nutella
cukr krupice (smíchame pak se skořicí)
skořice
mák - podle vaší chuti
máslo
rum na potření

Postup přípravy receptu

  1. Z vlažného mléka, cukru a kvasnic udělejte kvásek, vypracujte těsto (nejlépe podle odkazu v poznámce) a nechte vykynout.

  2. Vykynuté těsto rozdělte na čtvrtiny - chcete-li koláč velký. Pokud chcete dva menší, rozdělte na osm dílů. Vezměte si k ruce talíř (talířek) o průměru asi 20 centimetrů (pro menší koláč asi 12-15 cm) a dle jeho velikosti vyválejte každou část těsta na placku vysokou asi 2 milimetry. Případné přebytky podle talíře odkrojte.

  3. Troubu dejte předehřát na 180 stupňů.

  4. Tři pláty vždy namažte náplní a navršte je na sebe, čtvrtý, vrchní plát nechte nepotřený. Je dobré vše provést na plechu s pečicím papírem, abyste hotovou květinu nemuseli přendávat. Můžete válečkem celý kruh ještě trochu - lehce - rozválet.

  5. Skleničkou si pak naznačte střed a od okraje skleničky směrem ven rozdělte nožem květinu na 16 rovných dílů. Pak už jen berte vždy dva sousední cípy květiny a otáčejte je o 180 stupňů směrem k sobě.

  6. Dokončenou květinku nechte chvíli kynout a pečte cca 20 až 25 minut.

  7. Ještě teplou na plechu natřete směsí rozpuštěného másla a rumu a hned pocukrujte.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!