Koláč jako květina
Recepty, MoučníkySuroviny
- 450 g hladké mouky
- 50 g cukru krupice
- 30 g čerstvých kvasnic
- špetku soli
- 3 lžíce rozpuštěného másla
- 180 ml vlažného mléka
- 2 žloutky
- Náplň:
- nutella
- cukr krupice (smíchame pak se skořicí)
- skořice
- mák - podle vaší chuti
- máslo
- rum na potření
Postup Koláč jako květina
Postup přípravy receptu
-
Z vlažného mléka, cukru a kvasnic udělejte kvásek, vypracujte těsto (nejlépe podle odkazu v poznámce) a nechte vykynout.
Vykynuté těsto rozdělte na čtvrtiny - chcete-li koláč velký. Pokud chcete dva menší, rozdělte na osm dílů. Vezměte si k ruce talíř (talířek) o průměru asi 20 centimetrů (pro menší koláč asi 12-15 cm) a dle jeho velikosti vyválejte každou část těsta na placku vysokou asi 2 milimetry. Případné přebytky podle talíře odkrojte.
Troubu dejte předehřát na 180 stupňů.
Tři pláty vždy namažte náplní a navršte je na sebe, čtvrtý, vrchní plát nechte nepotřený. Je dobré vše provést na plechu s pečicím papírem, abyste hotovou květinu nemuseli přendávat. Můžete válečkem celý kruh ještě trochu - lehce - rozválet.
Skleničkou si pak naznačte střed a od okraje skleničky směrem ven rozdělte nožem květinu na 16 rovných dílů. Pak už jen berte vždy dva sousední cípy květiny a otáčejte je o 180 stupňů směrem k sobě.
Dokončenou květinku nechte chvíli kynout a pečte cca 20 až 25 minut.
Ještě teplou na plechu natřete směsí rozpuštěného másla a rumu a hned pocukrujte.