Rýžový pekáček s mletým masem a brokolicí

Recepty, Mleté maso

Suroviny

500 g rýže (použila jsem parboiled) + voda nebo vývar na uvaření
1 brokolice
2 PL oleje
1 cibule
250 g mletého vepřového masa z plece
sůl
pepř
150 g nahrubo nastrouhaného tvrdého sýra
bešamel:
asi 1cm silný plátek másla
2 PL (vrchovaté) hladké mouky
mléko dle potřeby
2 vejce

Postup přípravy receptu

  1. Brokolici krátce povaříme v páře nebo v osolené vodě na skus. Rýži propláchneme, zalijeme vodou nebo vývarem a uvaříme podle návodu.

  2. Na oleji osmahneme na kostičky nakrájenou cibuli, přidáme mleté maso a za stálého míchání restujeme, až maso zbělá. Osolíme a opepříme a směs dáme zatím stranou.

  3. Rozpustíme máslo, zasypeme moukou a usmažíme světlou jíšku. Pomalu přiléváme mléko a stále mícháme, aby nevznikly hrudky. Mléka dáme tolik, abychom získali bešamelovou omáčku hustší konzistence (chvíli se musí udržet na nakloněné lžíci).

  4. Do pánve s masovou směsí přidáme na malé kousky nasekanou, uvařenou brokolici, rýži, polovinu strouhaného sýra a bešamel. Promícháme, dosolíme a dopepříme a nakonec zapracujeme celá vejce.

  5. Směs přendáme do zapékací formy nebo pekáčku (předem vytřeného máslem a vysypaného strouhankou), navrch nasypeme zbytek sýra a pečeme na 170°C (horkovzduch) asi 30 minut. Podáváme se salátem z čerstvé zeleniny.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!