Rýžový pekáček s mletým masem a brokolicí
Recepty, Mleté masoSuroviny
- 500 g rýže (použila jsem parboiled) + voda nebo vývar na uvaření
- 1 brokolice
- 2 PL oleje
- 1 cibule
- 250 g mletého vepřového masa z plece
- sůl
- pepř
- 150 g nahrubo nastrouhaného tvrdého sýra
- bešamel:
- asi 1cm silný plátek másla
- 2 PL (vrchovaté) hladké mouky
- mléko dle potřeby
- 2 vejce
Postup Rýžový pekáček s mletým masem a brokolicí
Postup přípravy receptu
-
Brokolici krátce povaříme v páře nebo v osolené vodě na skus. Rýži propláchneme, zalijeme vodou nebo vývarem a uvaříme podle návodu.
Na oleji osmahneme na kostičky nakrájenou cibuli, přidáme mleté maso a za stálého míchání restujeme, až maso zbělá. Osolíme a opepříme a směs dáme zatím stranou.
Rozpustíme máslo, zasypeme moukou a usmažíme světlou jíšku. Pomalu přiléváme mléko a stále mícháme, aby nevznikly hrudky. Mléka dáme tolik, abychom získali bešamelovou omáčku hustší konzistence (chvíli se musí udržet na nakloněné lžíci).
Do pánve s masovou směsí přidáme na malé kousky nasekanou, uvařenou brokolici, rýži, polovinu strouhaného sýra a bešamel. Promícháme, dosolíme a dopepříme a nakonec zapracujeme celá vejce.
Směs přendáme do zapékací formy nebo pekáčku (předem vytřeného máslem a vysypaného strouhankou), navrch nasypeme zbytek sýra a pečeme na 170°C (horkovzduch) asi 30 minut. Podáváme se salátem z čerstvé zeleniny.