Rýžový nákyp se smetanou a švestkami
Recepty, Pro dětiSuroviny
- 2 sáčky varné rýže
- smetana ke šlehání
- švestkový kompot
- 2 vanilkové cukry
- 5 lžic cukru moučka
- 100 g másla
- 3 vajíčka
- skořice
- strouhaná citronová kůra
Postup Rýžový nákyp se smetanou a švestkami
Postup přípravy receptu
-
Uvařenou rýži vysypeme ze sáčků do hrnce, zalijeme vroucí smetanou, přidáme jeden vanilkový cukr, zamícháme, přiklopíme a necháme 10 minutek dojít.
Zatím si oddělíme žloutky od bílků. Žloutky utřeme s cukrem a máslem, přidáme citronovou kůru a skořici. Vmícháme do rýže a nakonec opatrně přidáme vyšlehaný sníh.
Polovinu směsi vlijeme do vymazaného pekáčku, poklademe švestkami(můžeme i kapku zakápnout šťávou) a zalijeme zbylou směsí. Vrch můžeme posypat skořicí.
Dáme zapéct na 175°C cca 30 minut (já peču v Bravosce svrchu cca 45 minut na 8 stupeň).