Rýžové závitky se špenátem a uzeným Šmakounem

Recepty, Bezmasá jídla

Suroviny

asi 16 ks kulatého rýžového papíru
200 g uzeného Šmakouna (ale klidně i hlívového nebo natur)
2 plné hrsti mraženého špenátu (měla jsem ho v granulích, ale odhaduji to na 200 g)
asi 6 lžic kuskusu a k tomu
cca 1 - 1,2 dl zeleninového vývaru
2 lžičky sušeného česneku
5 lžic sterilované kukuřice
5 sušených rajčátek
olej na smažení
sůl
pepř podle chuti

Postup přípravy receptu

  1. Kuskus vsypeme do misky, přidáme k němu lžíci oleje ze sušených rajčat, zalijeme vroucím vývarem a vidličkou promícháme. Přikryjeme talířem nebo folií a po asi deseti minutách je hotovo.

  2. Smícháme s hotovou špenátovou směsí, kterou si mezitím připravíme takhle jednoduše: Šmakouna nakrájíme na hodně malé kostičky (nebo jej můžeme nastrouhat), orestujeme na trošce oleje na pánvi, přidáme k němu nasekaná rajčátka a po minutce i povolený špenát. Nakonec okořeníme solí, pepřem a sušeným česnekem a vmícháme kukuřici (a pak samozřejmě i připravený kuskus). Necháme vychladnout a bedlivě hlídáme, aby nám nikdo neuždiboval, protože dobrota už je to teď. Takže jestli nemáte čas anebo zrovna netoužíte po smaženém, hoďte rýžový papír za hlavu a jezte hned.

  3. Rýžové závitky: Čistou utěrku namočíme do studené vody a vyždímáme. Přeložíme napůl a jednu půlku položíme na mělký talíř nebo rovný tác. Na talíř umístíme rýžový papír a přikryjeme jej druhou půlkou vlhké utěrky. Lehounce přitiskneme, aby papír nasákl vodu. V případě potřeby sem tam přilijeme lžíci vody. Namočený papír opatrně přemístíme na jiný, lehce vodou pokropený talíř, do středu dámě dvě až tři lžičky špenátové směsi a zavineme. Nejdřív papír přeložíme přes směs ze shora a zespodu, nakonec jej omotáme kolem dokola a lehce přitiskneme spoje. Položíme na lehce navlhčený talíř a pak vkládáme do středně rozpáleného pleje. Závitky by měly plavat. Podáváme se zeleninovým salátem, pečivem nebo jen tak. Dobré jsou i studené.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!