Rychlé věnečky či větrníčky z odpalovaného těsta
Recepty, MoučníkyPostup Rychlé věnečky či větrníčky z odpalovaného těsta
Postup přípravy receptu
-
Vodu, sůl a máslo povaříme, ztlumíme plamen a vsypeme mouku. Důkladně mícháme, dokud se těsto nezačne odlepovat od stěn a nechytá se dna. Konzistence hmoty nesmí být kašovitá, jde z ní vytvarovat koule, která drží tvar.
Poté odstavíme z ohně, necháme částečně vychladnout, aby hrnec nebyl již horký - jinak se začnou přidaná vejce smažit, a el. šlehačem všleháme vejce. Výsledná hmota je lehce táhlá, věnečky po nastříkání na plech drží kontury.
Na vymaštěný plech stříkáme cukrářským sáčkem s ozdobnou hubičkou malé věnečky (2 patra kroužků nad sebou) či menší pusinky/hromádky bez vnitřního otvoru (větrníčky).
Dáme do trouby předehřáté na 250°C, po 5 min ztlumíme na 200°C a dopečeme dozlatova. Troubu během pečení pokud možno neotvíráme, nemáme-li skleněná dvířka, pečeme cca 5 min zprudka, 5 min volněji a poté můžeme krátce zkontrolovat, ale jen pootevřít dvířka a nakouknout, aby teplota prudce neklesla.
Horké věnečky sundáme z plechu a ihned prokrojíme. Po vychladnutí plníme krémem dle chuti nebo jen šlehačkou.