Rychlé lívanečky s jahodami - vzpomínka na dětství
Recepty, Pro začátečníkySuroviny
- ½ hrnku (4 vrchovaté PL) polohrubé mouky
- 1 KL prášku do pečiva
- špetka soli
- 1 KL cukru (někdy vynechávám)
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžíce rumu
- 1 vejce
- asi ¼ hrnku mléka (i více, podle potřeby)
Postup Rychlé lívanečky s jahodami - vzpomínka na dětství
Postup přípravy receptu
-
Do misky dáme všechny suché ingredience, promícháme je, přidáme vajíčko, rum a po částech metličkou zamícháme mléko tak, aby vzniklé těstíčko bylo hustší, ale stále tekuté.
Hotové těstíčko necháme cca 5 minut odpočinout, ale pak už ho znovu nemícháme, abychom nevyhnali bublinky“, které kypří těsto. Já nabírám těstíčko lžící na pánev s dostatečně ohřátým olejem, smažím při střední teplotě, na menší pánev se mi najednou vejdou 3 lívanečky. Z uvedeného množství jsem měla 9 lívanečků velikosti menší dlaně.
K lívanečkům si dělám vidličkou rozmačkané jahody, trochu pocukruji moučkovým cukrem a na jahody přidám zakysanou smetanu. Ale každý si lívanečky ochutí podle svého, třeba pomaže marmeládou a ozdobí jogurtem.