Rychlé lívanečky s jahodami - vzpomínka na dětství

Recepty, Pro začátečníky

Suroviny

½ hrnku (4 vrchovaté PL) polohrubé mouky
1 KL prášku do pečiva
špetka soli
1 KL cukru (někdy vynechávám)
1 vanilkový cukr
1 lžíce rumu
1 vejce
asi ¼ hrnku mléka (i více, podle potřeby)

Postup přípravy receptu

  1. Do misky dáme všechny suché ingredience, promícháme je, přidáme vajíčko, rum a po částech metličkou zamícháme mléko tak, aby vzniklé těstíčko bylo hustší, ale stále tekuté.

  2. Hotové těstíčko necháme cca 5 minut odpočinout, ale pak už ho znovu nemícháme, abychom nevyhnali bublinky“, které kypří těsto. Já nabírám těstíčko lžící na pánev s dostatečně ohřátým olejem, smažím při střední teplotě, na menší pánev se mi najednou vejdou 3 lívanečky. Z uvedeného množství jsem měla 9 lívanečků velikosti menší dlaně.

  3. K lívanečkům si dělám vidličkou rozmačkané jahody, trochu pocukruji moučkovým cukrem a na jahody přidám zakysanou smetanu. Ale každý si lívanečky ochutí podle svého, třeba pomaže marmeládou a ozdobí jogurtem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!