Rychlá thajská kari polévka s krevetami
Recepty, PolévkySuroviny
- 1 hrnek (300 ml) uvařené rýže uvařené dle návodu na obalu (basmati, mix divoké rýže…)
- 1 lžíce másla a 1 lžíce oleje
- cca 400 g balení vyloupaných krevet;slité a okapané
- 1-2 stroužky česneku nadrceného plochou stranou nože a pokrájeného na drobno
- 1 středně velká cibule pokrájená na kostičky či proužky
- 1 červená paprika (nebo i jiná barva..) pokrájená na proužky
- 1/2 lžíce čerstvě nastrouhaného zázvoru – ten je nejlepší;pokud ho ale nemáte jako já, stačí 1/2 lžičky sušeného, jako nouzovka je to OK
- 1 lžíce thajské červené kari pasty;klidně dejte méně/více podle síly vaší pasty, ta moje má na obalu 2 papričky dle síly pálivosti
- cca 400 g balení (1 plechovka) kokosového mléka neslazeného;, "cca 500 ml teplého zeleninového vývaru (pokud možno ne ten z kostky…..dost to změní chuť polévky)
- štáva z necelé 1 limetky, ale záleží na její šťavnatosti, dolaďte podle svého…
- sůl a čertvě namletý pepř
- hrst čerstvě pokrájených listů koriandru
Postup Rychlá thajská kari polévka s krevetami
Postup přípravy receptu
-
Uvařte rýži podle návodu na obalu. Já jsem měla mix divoké rýže ze včerejší večeře v lednici, tak jsem to využila, neb černá zrnka rýže vypadají a chutnají báječně;je to má oblíbená, ačkoliv se déle vaří. V malé pánvičce rozpusťte máslo a opečte na něm za občasného míchání zprudka krevety až zrůžovějí. Trvá to cca 2-3 minuty. Osolte, opepřete a dejte stranou. A teď to všechno půjde doslova jako po másle! Bude to fofr, vaří se přeci rychlá thajská kari polévka s krevetami;-). Mějte vše nachystané po ruce.
V hrnci na polévku ohřejte olej a dejte na něj opékat cibuli, papriku (cca 3 minuty) a nakonec po cca 2 minutách i česnek. Ten opékejte maximálně 1 minutu a hned přidejte zázvor, vmíchejte thajskou červenou kari pastu. Nejlépe metličkou pastu rozmíchejte do ztracena za stálého míchání.
Míchejte nepřetržitě metličkou dál a přilijte vývar a kokosové mléko (včetně té smetany usazené po okrajích plechovky) a přiveďte k varu. Stáhněte výkon sporáku na minimum (probublávání) a nechte za občasného míchání pozvolna vařit cca 8-10 minut. Polévka pomalu začne houstnout, pokud se vám nezdá,že je to dostatečné, tak vydržte s nervama neb se bude přidávat ještě rýže!
Pak už stačí jen na závěr vmíchat krevety a uvařenou rýži, ochutit limetkovou šťávou, případně dosolit. Nechte rýži s krevetami v horké polévce pěkně prohřát a ihned podávejte. Rýže ještě nasákne tekutinu z polévky a ta následně ještě zhoustne, uvidíte. No a máte hotovo! Podávejte s čerstvě posekanými listy koriandru. Přeji dobrou chuť.