Rybízové koláčky z lineckého těsta
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 250 g hladké mouky
- 150 g másla
- 60 g cukru krupice
- 2 žloutky
- 1/2 lžíce nastrouhané kůry z bio citronu
- Náplň:
- 200 g rybízu
- 10 kávových lžiček rybízové marmelády
- 100 g cukru moučka
- 2 bílky
Postup Rybízové koláčky z lineckého těsta
Postup přípravy receptu
-
Na vál nasypeme mouku, přidáme pokrájené máslo, cukr, kůru, žloutky a vypracujeme těsto. Dáme do lednice asi na 1/2 hodiny odpočinout.
Pak vyválíme placku asi 2 mm silnou a vykrájíme kolečka o průměru asi 12 cm 10ti centimetrové formičky na dortíky vymažeme tukem a vložíme do nich vykrájené těsto. Uhladíme a přebytecné těsto odřízneme. Na dno každého koláčku dáme 1 lžičku rybízové marmelády, rozetřeme po dně a na to pak urovnáme rybíz.
Dáme do trouby vyhřáté na 180°C asi na 10 minut - dokud těsto nezrůžoví.
Zatím vyšleháme bílky a když je sníh téměř hotový, přidáváme postupně moučkový cukr. Ušleháme tuhý sníh.
Koláčky vyndáme z trouby a dáme na ně vrstvu sněhu, který jsme si přendali do zdobícího sáčku.
Vrátíme do trouby a dopečeme ještě asi 10 minut - dokud sníh nezrůžoví. Vyndáme z trouby a necháme vychladnout. Vyndáme z formiček a dozdobíme.