Ruský jablečný koláč
Recepty, MoučníkySuroviny
- 500 g jablek
- 1 lžíce vodky (pro děti citr. šťáva)
- 100 g jemné horké čokolády
- 4 vejce
- 200 g másla
- 200 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžička kakaa
- 300 g polohrubé mouky
- 1/2 balíčku prášku do pečiva
- Poleva:
- 150 g moučkového cukru
- 2 lžíce vodky
Postup Ruský jablečný koláč
Postup přípravy receptu
-
Jablka nastrouháme na tenké plátky a promícháme s vodkou. Máslo rozpustíme a necháme prochladnout. Z bílků vyšleháme pevný sníh a postupně za stálého šlehání do něj přidáme po jednom žloutky, tenkým proudem máslo, skořici, kakao, cukr a vanilkový cukr.
Pak vmícháme mouku s práškem do pečiva. Nakonec přidáme do těsta jablka a strouhanou čokoládu. Pečeme na 175°C. Upečenost vyzkoušíme špejlí. Na polevu utřeme dohladka cukr s vodkou.
Upečený koláč vyjmeme z trouby, necháme 10 minut ve formě prochladnout a pak ho vyjmeme. Ihned polijeme polevou, kterou necháme ztuhnout.