Zapečená čočka
Recepty, LuštěninySuroviny
- 300 g čočky
- 400 g brambor
- 2 mrkve
- 1 cibule
- kousek celeru
- 2 stroužky česneku
- olivový olej
- 250 g klobásy
- pepř
- sůl
- 2 vejce
- 150 ml mléka
- 100 g eidamu
Postup Zapečená čočka
Postup přípravy receptu
-
Čočku probereme a necháme asi 2 hodiny bobtnat ve studené vodě. Pak ji uvaříme téměř doměkka. Těsně před koncem vaření ji osolíme a přebytečnou tekutinu slijeme.
Brambory, celer a mrkev očistíme a pokrájíme nadrobno. Brambory vaříme v osolené vodě a asi po 5 minutách přidáme mrkev a celer. Když je všechno měkké, zeleninu scedíme a necháme odkapat.
Cibuli s česnekem oloupeme, nasekáme nadrobno a orestujeme na oleji v pánvi. Pak vmícháme na kolečka nakrájenou klobásu. Směs promícháme s čočkou a povařenou zeleninou.
Vše ochutíme solí a pepřem a rozprostřeme do vymaštěné zapékací mísy. Vejce rozšleháme s mlékem a nastrouhaným sýrem a rozlijeme na čočkovou směs. Vše zapékáme v troubě vyhřáté na 180°C asi 30 minut.