Pečená jablka / hrušky s karamelovou náplní
Recepty, Sladká jídlaSuroviny
- Množství dle počtu strávníků:
- hrušky
- jablka
- Lotus sušenky
- ořechy nebo mandle
- máslo, rum, likér
- skořice - mletá nebo skořicový cukr
- citronová šťáva
Postup Pečená jablka / hrušky s karamelovou náplní
Postup přípravy receptu
-
Jablka i hrušky oloupeme. Hrušky přepůlíme, vydlabeme jádřince a potřeme citronovou šťávou. Jablka, pokud máme jemná, která se brzo rozpékají nebo rozváří, loupat nebudeme nebo jen částečně, aby se při pečení nerozpadla, pouze jim odkrojíme vršky se stopkou, vydlabeme jádřince a potřeme citronovou šťávou.
Lotus sušenky (množství dle potřeby) rozmělníme, dáme do misky, mírně pokapeme máslem nebo rumem či likérem, smícháme s drcenými ořechy nebo mandlemi (kdo je alergik, jádra vynechá) a směsí naplníme vydlabané hrušky nebo jablka. Sladit směs není nutné, Lotus sušenky jsou sladké dost.
Hrušky nebo jablka dáme na plech s pečícím papírem nebo do zapékací mísy, pokapeme rozpuštěným máslem, posypeme troškou skořice nebo skořicovým cukrem (dle sladkosti ovoce) a vložíme do předehřáté trouby na 170 stupňů. Pokud máme ovoce tvrdší a pevné, můžeme ze začátku péct-podusit pod poklicí a až pak odklopit. Pečeme do změknutí ovoce. Jablka jsou většinou hotová o něco dříve, tak je vyndáme z trouby chvíli před hruškami, aby se nerozpadla. To záleží na odrůdě, měkkost si každý sám pohlídá.
Podáváme teplé i vychladlé, jako dezert nebo svačinku, v obou variantách je to velmi jedlé, jak osvěžující tak i pro zahřátí, třeba s kopečkem zmrzliny nebo zakysané smetany.