Rozpraskané čokoládové sušenky
Recepty, MoučníkySuroviny
- 200 g hořké čokolády
- 110 g krupicového cukru
- 50 g másla
- 2 vejce
- 60 g sušených brusinek nebo rozinek
- 40 ml rumu
- 100 g hladké mouky
- 1/2 lžičky jedlé sody
- špetka soli
- 100 g moučkového cukru na obalení
Postup Rozpraskané čokoládové sušenky
Postup přípravy receptu
-
Brusinky předem naložíme do rumu, nejlépe několik hodin.
Čokoládu ve vodní lázni pomalinku rozpustíme spolu s máslem.
Do lehce vychladlé zapracujeme macerované brusinky i se zbytkem nevsáknutého alkoholu.
Ušleháme vejce s 60 g krupicového cukru do nadýchané světlé pěny a pomalounku vešleháme čokoládovou směs.
Stejně opatrně vmícháme mouku prosátou se sodou a solí. Tuto hmotu (zatím těsto moc nepřipomíná:-)) necháme v lednici nejméně 2 hodinky chladnout a uležet.
Potom z vychladlé hmoty lžičkou ukrajujeme kousky, vložíme do zbytku krupicového cukru, vytvarujeme kuličku (v průměru tak cca 3 cm), kterou potom dobře obalíme v cukru moučkovém.
Klademe na plech, necháváme nejméně 5 cm rozestupy a pečeme v troubě na 170°C 12 minut, dobře hlídáme, sušenka by měla být při vydělání z trouby ve vrcholu měkounká a po zmáčknutí by se měl vytvořit důlek, který se pomalu vyrovná zpět.