Rozmarýnové kuře na másle

Recepty, Drůbeží maso

Suroviny

1 kg kuře
studené máslo
čerstvé bylinky
sůl
čerstvě mletý pepř
1 lžíce olivového oleje na potření nebo kousíček másla

Postup přípravy receptu

  1. Kuře vyndejte z lednice, opláchněte a očistěte od zbytečků peří. Pak ho nechejte třeba na talíři osušené odpočívat 20-30 minut, aby se prohřálo a tím pádem i lépe propeklo. Přeci nechcete, aby kuře mělo teplotní šok 8-).

  2. Rozehřejte troubu na 170°C. Dojděte si natrhat bylinky, opláchněte je a osušte. Zkombinujte max 2-3 bylinky, ale klidně zůstaňte pouze u jediné. Byliny, které přežijí vysoké teploty při pečení jsou rozmarýn, tymián, šalvěj a levandule (ty ostatní je lépe přidávat až na závěr tepelné přípravy pokrmu, jinak ztratí své aroma...ale to už je jiná kapitola). Tentokrát jsem zvolila rozmarýn, kterého mám na zahradě požehnaně a protože jsem omylem utrhla i nějaké oregáno, tak jsem ho použila také - nicméně na výslednou chuť oregáno nemělo žádný vliv, neb mu nesvědčí vysoké teploty.

  3. Nyní si připravte kuře na podkožní aplikaci bylinek s máslem. Špičatým nožem opatrně vytvořte mezi kůží a masem kapsy, tak aby jste neprotrhli kůži. Udělejte jich kolik chcete, zejména kolem prsou je to vhodné, neb použité máslo s bylinkami prostoupí jinak dost suchým masem a vytvoří voňavou šťávu.

  4. Vezměte chlazené máslo a a nakrájejte pár tenkých plátků. Každý plátek každý můžete klidně rozpůlit, pokryjte ho bylinkami a vpravte do kapsy pod kůží kuřete. Nakonec celé kuře zlehka pomažte rukama olivovým olejem (pokud ho neradi, tak použijte máslo, co vám ulpělo na prstech), lehce posolte a opepřete zvenku i zevnitř. Výhodou bylinek je i fakt, že není potřeba maso tolik solit či kořenit, neb bude aromatické už samo o sobě. Pokud vám zbylo máslo i bylinky, tak je dejte do vnitřního otvoru kuřete.

  5. Na závěr stehna překřižte provázkem či kusem srolovaného alobalu (pod stehny), či jako já prostě provlečte otvorem v kůži, aby se šťáva držela uvnitř. A máte hotovo. Samozřejmě pod kuře můžete pokrájet cibuli nebo vaši oblíbenou zeleninu, to už je čistě na vás. Toto je jen základní recept.

  6. Vložte kuře prsíčky nahoru na pekáček či zapékací nádobu a dejte na střední příčku vyhřáté trouby. Malé kilové kuře jsem pekla cca 50 minut s tím, že jsem ho podlévala šťávou, která se kolem něj utvořila. Pokud vlastníte potravinářský teploměr, tak ho zapíchněte do masa blízko kosti v oblasti stehenního kloubu a pohlídejte teplotu až do 82°C. Po dosažení této hranice je kuře pečené.

  7. Po upečení kuře vytáhněte z trouby a nechejte cca 10 minut odpočinout, takzvaně dojít. Teprve pak porcujte. Podávejte třeba s dijonskými pečenými bramborami, či kopečkem kvalitní rýže nebo jen tak s kouskem chleba. Rozmarýnové kuře na másle vás mile překvapí šťavnatostí a aroma čerstvých bylinek navnadí vaše chuťové buňky. Je to recept velmi jednoduchý a vždy si ho můžete vyšperkovat dalšími ingrediencemi jako je přepůlená a neloupaná palice česneku či jablko dovnitř kuřete. Nebojte se popustit uzdu vaší fantazii a trochu zaexperimentujte.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!