Rozinkové kousky podle prababičky

Recepty, Cukroví

Suroviny

140 g rozinek
140 g hladké mouky
140 g krupicového cukru
140 g měkkého másla
2 žloutky
Náplň:
lískooříškový krém
Dochucení:
čokoládová poleva nebo bílková poleva
rozinky
sušené brusinky

Postup přípravy receptu

  1. V mlýnku na maso umelte rozinky, případně je nasekejte. Hmotu smíchejte s moukou a cukrem, přidejte máslo a žloutky. Vypracujte těsto, jež necháte zabalené ve fólii v chladu odpočinout do druhého dne.

  2. Z těsta pak vypracujte na dobře pomoučněném válu plát silný asi 3 mm a hladkou vypichovačkou z něj tvořte malé oválky. Přeložte je na plech s papírem na pečení a při 180°C je upečte (cca 5 minut).

  3. Jakmile začnou okraje růžovět, plech z trouby vyjměte a cukroví na něm nechte dojít. Zchladlé kousky slepujte lískooříškovým krémem, případně máslovým kakaovým (tradiční varianta).

  4. Připravíte ho tak, že vyšleháte máslo s moučkovým cukrem a do pěny zašleháte prosáté kakao. Na povrch slepených kousků kápněte rozehřátou čokoládovou polevu, případně bílkovou (moučkový cukr utřený s bílkem nebo citrónovou šťávou) a přilepte do ní celou rozinku či sušenou brusinku.

  5. NÁŠ TIP: Těsto je lepivé i po odležení. Práci si proto usnadníte, když je budete rozvalovat mezi dvěma pomoučněnými pruhy mikrotenové fólie.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!