Rozinkové kousky podle prababičky
Recepty, CukrovíSuroviny
- 140 g rozinek
- 140 g hladké mouky
- 140 g krupicového cukru
- 140 g měkkého másla
- 2 žloutky
- Náplň:
- lískooříškový krém
- Dochucení:
- čokoládová poleva nebo bílková poleva
- rozinky
- sušené brusinky
Postup Rozinkové kousky podle prababičky
Postup přípravy receptu
-
V mlýnku na maso umelte rozinky, případně je nasekejte. Hmotu smíchejte s moukou a cukrem, přidejte máslo a žloutky. Vypracujte těsto, jež necháte zabalené ve fólii v chladu odpočinout do druhého dne.
Z těsta pak vypracujte na dobře pomoučněném válu plát silný asi 3 mm a hladkou vypichovačkou z něj tvořte malé oválky. Přeložte je na plech s papírem na pečení a při 180°C je upečte (cca 5 minut).
Jakmile začnou okraje růžovět, plech z trouby vyjměte a cukroví na něm nechte dojít. Zchladlé kousky slepujte lískooříškovým krémem, případně máslovým kakaovým (tradiční varianta).
Připravíte ho tak, že vyšleháte máslo s moučkovým cukrem a do pěny zašleháte prosáté kakao. Na povrch slepených kousků kápněte rozehřátou čokoládovou polevu, případně bílkovou (moučkový cukr utřený s bílkem nebo citrónovou šťávou) a přilepte do ní celou rozinku či sušenou brusinku.
NÁŠ TIP: Těsto je lepivé i po odležení. Práci si proto usnadníte, když je budete rozvalovat mezi dvěma pomoučněnými pruhy mikrotenové fólie.