Rolovaný makový koláč se švestkami

Recepty, Moučníky

Suroviny

500 g hladké mouky
21 g droždí
5 g soli
100 g cukru moučky
100 g změklého másla
300 ml mléka
2 žloutky
1 vejce na potření koláče
NÁPLŇ:
200 g mletého máku
300 ml mléka
150 g cukru
20 g másla
1 lžička perníkového koření
kůra z 1/2 citronu
500 g vypeckovaných, pokrájených švestek
50 g másla
2 lžice rumu na potření hotového koláče

Postup přípravy receptu

  1. Ve větší míse smícháme mouku se solí, cukrem a rozdrobeným droždím.

  2. V jiné misce ušleháme máslo se žloutky, které promícháme vlažným mlékem.

  3. Tekutou směs promícháme se sypkou směsí a vypracujeme hladké těsto.

  4. Mírně je pomoučníme, přikryjeme utěrkou a dáme na 1 hodinu kynout.

  5. Mezi tím si připravíme makovou nádivku.

  6. Sypké suroviny promícháme, zalijeme mlékem a vaříme na mírném ohni za stálého míchání cca 15 minut.

  7. Jelikož se mák dost připaluje, zkusila jsem ho uvařit v mikrovlnce. Postup je stejný, akorát v mikrovlnce se mák vaří 4-5 minut, 1x ho promíchám a nepřipálí se!

  8. Vykynuté těsto rozdělíme na dva díly, rozválíme je na obdelníky o síle cca 1 cm, na každý rozetřeme polovinu makové náplně na kterou poklademe dvě třetiny pokrájených švestek a každý plát zarolujeme.

  9. Koláčovou formu o průměru 30 cm vyložíme pečícím papírem.

  10. První závin stočíme spojem dolů po obvodu formy a poté i druhý závin stočíme do formy.

  11. Mezeru mezi záviny vyplníme zbylými švestkami.

  12. Celý koláč potřeme rozšlehaným vejcem a dáme ho péct do vyhřáté trouby na 180°C.

  13. Pečeme 40 minut.

  14. Horký koláč potřeme rozpuštěným máslem s rumem a necháme vychladnout.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!