Rolovaný makový koláč se švestkami
Recepty, MoučníkySuroviny
- 500 g hladké mouky
- 21 g droždí
- 5 g soli
- 100 g cukru moučky
- 100 g změklého másla
- 300 ml mléka
- 2 žloutky
- 1 vejce na potření koláče
- NÁPLŇ:
- 200 g mletého máku
- 300 ml mléka
- 150 g cukru
- 20 g másla
- 1 lžička perníkového koření
- kůra z 1/2 citronu
- 500 g vypeckovaných, pokrájených švestek
- 50 g másla
- 2 lžice rumu na potření hotového koláče
Postup Rolovaný makový koláč se švestkami
Postup přípravy receptu
-
Ve větší míse smícháme mouku se solí, cukrem a rozdrobeným droždím.
V jiné misce ušleháme máslo se žloutky, které promícháme vlažným mlékem.
Tekutou směs promícháme se sypkou směsí a vypracujeme hladké těsto.
Mírně je pomoučníme, přikryjeme utěrkou a dáme na 1 hodinu kynout.
Mezi tím si připravíme makovou nádivku.
Sypké suroviny promícháme, zalijeme mlékem a vaříme na mírném ohni za stálého míchání cca 15 minut.
Jelikož se mák dost připaluje, zkusila jsem ho uvařit v mikrovlnce. Postup je stejný, akorát v mikrovlnce se mák vaří 4-5 minut, 1x ho promíchám a nepřipálí se!
Vykynuté těsto rozdělíme na dva díly, rozválíme je na obdelníky o síle cca 1 cm, na každý rozetřeme polovinu makové náplně na kterou poklademe dvě třetiny pokrájených švestek a každý plát zarolujeme.
Koláčovou formu o průměru 30 cm vyložíme pečícím papírem.
První závin stočíme spojem dolů po obvodu formy a poté i druhý závin stočíme do formy.
Mezeru mezi záviny vyplníme zbylými švestkami.
Celý koláč potřeme rozšlehaným vejcem a dáme ho péct do vyhřáté trouby na 180°C.
Pečeme 40 minut.
Horký koláč potřeme rozpuštěným máslem s rumem a necháme vychladnout.