Roláda s pařížským krémem, oříšky, datlemi a brusinkami
Recepty, MoučníkySuroviny
- 5 vajec
- 5 PL moučkového cukru
- 5 PL polohrubé mouky
- 1 lžička jedlé sody
- 2 PL mletých vlašškých oříšků (mandlových nebo jiných)
- Na krém:
- 2 kelímky smetany ke šlehání
- 4 PL kakaa
- 2 balení ztužovače šlehačky
- 3 PL moučkového cukru (nebo dle pořeby)
- 1 KL instantní kávy
- datle
- brusinky
Postup Roláda s pařížským krémem, oříšky, datlemi a brusinkami
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve předehřejeme troubu na 200°C.
Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky vyšleháme s cukrem a postupně přimícháváme mouku se sodou a nakonec zlehka vmícháme mleté oříšky.
Bílky vyšleháme do tuhého sněhu, vmícháme ke žloutkovo-oříškové směsi a vlijeme na plech vyložený pečícím papírem (který jsme ještě potřeli máslem).
Pečeme do růžova po dobu cca 10 minut na 170°C. Roládu vyjmeme a stočíme ji po delší straně i s papírem a necháme vychladnout.
Na krém si připravíme dvě šlehačky, nalijeme je do nádoby, přisypeme kakao + 1 ČL instantní kávy a vše svaříme. Jakmile se směs začíná vařit, odstavíme ji a vložíme ji do nádoby se studenou vodou. Za občasného míchání pak šlehačku vychladíme, nejlépe do druhého dne. Do šlehaček vmícháme ztužovače šlehačky a ušleháme.
Roládu rozbalíme, opatrně ji oddělíme od pečícího papíru a potřeme 2/3 krémem.
Poklademe nasekanými kousky datlí a brusinkami a roládu opět zavineme.
Potřeme zbylým krémem, dozdobíme čoko - hoblinami, posypeme strouhanými oříšky a dáme do chladu. Podáváme ke kávičce.