Rizoto po milánsku Risotto alla milanese
Recepty, PřílohySuroviny
- 40 g máslo
- 50 g hovězí morek
- 1 cibule
- 400 g kulatá rýže (carnaroli, vialone nano)
- 150 ml suché bílé víno
- 1 l silný hovězí vývar
- šafrán
- 60 g sýr Grana Padano
- 40 g máslo (studené)
Postup Rizoto po milánsku Risotto alla milanese
Postup přípravy receptu
-
NESOLIT!
V širším, těžkém kastrole na másle a morku zpěníme nadrobno pokrájenou cibuli.
Přidáme suchou (nepranou) rýži a necháme ji zesklovatět (3-5 minut)
Přilijeme víno a necháme ho vyvařit
Přilijeme asi ¼ l HORKÉHO vývaru, snížíme plamen a mícháme.
Až se vývar ztratí, přidáme naběračku (menší než 1 dl) dalšího vývaru a mícháme.
Teprve až se vývar znovu ztratí přidáme další naběračku vývaru s rozmíchaným šafránem (toho tolik, aby jídlo bylo žluté)
MÍCHÁME a MÍCHÁME, postupně po naběračkách přidáváme další vývar, až ho všechen zpracujeme.
Do 20 minut (záleží na podmínkách, ale +/- 2 minuty to vychází) by risotto mělo být krémové, ale rýže all dente.
Přidáme strouhaný sýr a studené máslo (na kostičky krájené). Krátce, ale intenzivně zamícháme, až se máslo ztratí. Teprve nyní jídlo případně dosolíme, a bez dalšího otálení neseme na tabuli… Poznámka: U nás bývá samostatně jako primi“ nebo např. s Osso buco jako hlavní chod Link na MOREK viz v Poznámce níže Používám i běžnou kulatou rýži… Většinou používám masox“: 2 kostky/litr vody Pokud se vývaru v závěru vaření nedostává, tak použijeme k podlití horkou vodu Lze použít i parmazán Morek lze vynechat… Šafrán lze vynechat… Víno vynechat nelze! MÍCHÁNÍ vynechat nelze!!!