Rizoto po milánsku Risotto alla milanese

Recepty, Přílohy

Suroviny

40 g máslo
50 g hovězí morek
1 cibule
400 g kulatá rýže (carnaroli, vialone nano)
150 ml suché bílé víno
1 l silný hovězí vývar
šafrán
60 g sýr Grana Padano
40 g máslo (studené)

Postup přípravy receptu

  1. NESOLIT!

  2. V širším, těžkém kastrole na másle a morku zpěníme nadrobno pokrájenou cibuli.

  3. Přidáme suchou (nepranou) rýži a necháme ji zesklovatět (3-5 minut)

  4. Přilijeme víno a necháme ho vyvařit

  5. Přilijeme asi ¼ l HORKÉHO vývaru, snížíme plamen a mícháme.

  6. Až se vývar ztratí, přidáme naběračku (menší než 1 dl) dalšího vývaru a mícháme.

  7. Teprve až se vývar znovu ztratí přidáme další naběračku vývaru s rozmíchaným šafránem (toho tolik, aby jídlo bylo žluté)

  8. MÍCHÁME a MÍCHÁME, postupně po naběračkách přidáváme další vývar, až ho všechen zpracujeme.

  9. Do 20 minut (záleží na podmínkách, ale +/- 2 minuty to vychází) by risotto mělo být krémové, ale rýže all dente.

  10. Přidáme strouhaný sýr a studené máslo (na kostičky krájené). Krátce, ale intenzivně zamícháme, až se máslo ztratí. Teprve nyní jídlo případně dosolíme, a bez dalšího otálení neseme na tabuli… Poznámka: U nás bývá samostatně jako primi“ nebo např. s Osso buco jako hlavní chod Link na MOREK viz v Poznámce níže Používám i běžnou kulatou rýži… Většinou používám masox“: 2 kostky/litr vody Pokud se vývaru v závěru vaření nedostává, tak použijeme k podlití horkou vodu Lze použít i parmazán Morek lze vynechat… Šafrán lze vynechat… Víno vynechat nelze! MÍCHÁNÍ vynechat nelze!!!


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!