Řezy s pomerančovým krémem

Recepty, Moučníky

Suroviny

4 vejce
50 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
3 lžíce horké vody
3 lžíce oleje
100 g hladké mouky
rovná lžička prášku do pečiva
50 g mletého máku (nebo ořechů) nebo lze vynechat ale potom přidat 50g hl.mouky
1 lžíce kakaa
Pomerančový krém
1 sáček vanilkového pudingu zastudena (Dr.Oetker)
1 lžíce moučkového cukru
300 ml pomerančové šťávy dužnina (asi 2 velké pomeranče)
1 šlehačka (rostlinná Rama Cremefine nebo 40% šlehačka ke šlehání)
Čokopoleva
100 g hořké čokolády
2 lžíce oleje
Marmeláda (nemusí být výrazná, má převládat chuť pomeranče..)

Postup přípravy receptu

  1. Piškot: Nejdříve si vyšleháme bílky na tuhý sníh. Žloutky vyšleháme s cukrem, poté přidáme po částech horkou vodu a olej a vždy prošleháváme. Chvíli vše šleháme, až nám trochu pěna nabude. Teď již lehce do pěny přimícháme sníh, mák nebo ořechy a prosetou mouku s práškem do pečiva a kakaem.

  2. Piškot rozetřeme na pečící papír – plech 30x40cm, bude tenká vrstva, ale nevadí, pečením nabude (piškot je po upečení cca 1,5 cm vysoký, kdo chce vyšší, přidá úměrně surovin nebo upeče svůj osvědčený piškot). Pečeme při 170°C, trvá to jen pár minut, nevysušit!

  3. Vychladlý piškot rozřízneme na 2 poloviny (na šířku, nebo délku – je to jedno).

  4. Krém: Z pomerančů vymačkáme šťávu a lžičkou vybereme i dužninu (já jsem ji vyškrábala přímo na ručním odšťavovači). Do vyšší misky s pomerančovou šťávou za stálého šlehání ručním mixérem postupně přisypáváme po částech pudinkový prášek, až vznikne tužší pudink. Potom lehce vmícháme vyšlehanou šlehačku s cukrem. Cukr klidně můžete smíchat s pudinkem.

  5. Oba dva díly piškotu pokapeme šťávou, vymačkanou ze zbytků pomerančů a spojíme pomerančovým šlehačkovým krémem. Horní část potřeme marmeládou – stačí jen srovnat povrch piškotu a rozetřeme čokopolevu.

  6. Čokopoleva: čokoládu rozpustíme v misce ponořené do horké vody a vmícháme olej.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!