Retro kaťák
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 700 g vepřové kýty
- slunečnicový olej
- 1 větší cibule
- 2 jarní cibulky
- 1 červená paprika
- 1 chilli paprička
- 500 g drcených rajčat
- 2 kyselé sterilované okurky
- worcesterská omáčka
- sůl
- mletý pepř
Postup Retro kaťák
Postup přípravy receptu
-
Kýtu nakrájíme na 1 cm plátky, které následně pokrájíme na stejně silné nudličky. Vložíme do misky, zakápneme olejem, osolíme, opepříme, promícháme. Necháme chvíli proležet.
Mezitím nakrájíme cibuli na hrubší klínky, papriku a jarní cibulku na proužky, okurky na půlkolečka. Chilli papričku (já použil nakládanou z vlastních zdrojů) nakrájíme nadrobno, množství volíme podle pálivosti a chuti.
Na rozpálené pánvi s trochou oleje (není potřeba mnoho, již je v mase) zprudka osmahneme uležené maso. Po opečení vyjmeme stranou. Následně v té samé pánvi opékáme všechnu zeleninu (mimo okurek). Když zelenina zesklovatí, vlijeme drcená rajčata (použil jsem vlastní, zavařená a rozmixovaná nožovým mixérem). Přivedeme k varu, přidáme odložené maso, teplotu stáhneme a pod pokličkou chvíli dusíme. Potom odklopíme, přidáme okurky a odvařením tekutiny zredukujeme hustotu. Pokrm by neměl plavat, ale neměl by být ani příliš suchý.
Podáváme s hranolky, bramboráčky, rýží, nebo s tmavým pečivem.