Šišky mákem plněné
Recepty, Sladká jídlaSuroviny
- 700 g brambor vařených ve slupce
- 150 g hrubé mouky
- 100 g dětské krupičky
- 1 lžíce oleje
- 1 lžíce solamylu
- špetka soli
- Maková nádivka:
- 100 g mletého máku
- mléko nebo smetana
- 1-2 lžíce medu nebo hnědého cukru
- lžička perníkového koření
- špetka citronové kůry
- 1 lžíce rumu
- (možno zahustit jemnou strouhánkou nebo drcenými piškoty)
Postup Šišky mákem plněné
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve připravíme makovou nádivku (stejnou, jako do buchet), tj. svaříme mák v mléce, osladíme jej a okořeníme, necháme vychladnout.
Studené brambory nastrouháme, zpracujeme s moukou, krupičkou, solamylem a olejem na bramborové těsto. Vytvoříme knedlík, z kterého odkrajujeme plátky. Ty natenko rozmačkáme či rozválíme na kolečka cca 10 cm v průměru a naplníme válečkem zchladlé makové nádivky.
Důkladně uzavřeme do šišek a uvaříme ve vodě, do které jsme přidali lžíci octa.
Na talíři již není třeba nijak moc cukrovat, stačí přelít rozehřátým sádlem.