Šišky mákem plněné

Recepty, Sladká jídla

Suroviny

700 g brambor vařených ve slupce
150 g hrubé mouky
100 g dětské krupičky
1 lžíce oleje
1 lžíce solamylu
špetka soli
Maková nádivka:
100 g mletého máku
mléko nebo smetana
1-2 lžíce medu nebo hnědého cukru
lžička perníkového koření
špetka citronové kůry
1 lžíce rumu
(možno zahustit jemnou strouhánkou nebo drcenými piškoty)

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve připravíme makovou nádivku (stejnou, jako do buchet), tj. svaříme mák v mléce, osladíme jej a okořeníme, necháme vychladnout.

  2. Studené brambory nastrouháme, zpracujeme s moukou, krupičkou, solamylem a olejem na bramborové těsto. Vytvoříme knedlík, z kterého odkrajujeme plátky. Ty natenko rozmačkáme či rozválíme na kolečka cca 10 cm v průměru a naplníme válečkem zchladlé makové nádivky.

  3. Důkladně uzavřeme do šišek a uvaříme ve vodě, do které jsme přidali lžíci octa.

  4. Na talíři již není třeba nijak moc cukrovat, stačí přelít rozehřátým sádlem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!