Řepačka - zeleninová polévka s řepou
Recepty, PolévkySuroviny
- 300 g červené řepy - oloupané
- 1 mrkev - středně velká
- 80 g celeru
- 100 g pórku
- 1 stroužek česneku - větší
- 190 g rajčatového pyré (např. plechovka od fa. Otma)
- 200 g brambor - oloupaných
- cca 700 ml vývaru (zeleninový, kuřecí...)
- snítka tymiánu
- sůl
- pepř mletý
- máslo nebo olej
Postup Řepačka - zeleninová polévka s řepou
Postup přípravy receptu
-
Na rozpuštěném kousku másla nebo na oleji osmažíme na kolečka pokrájenou mrkev, na hranolky nebo kostičky pokrájený celer a řepu pokrájenou na tenčí hranolky nebo na přepůlené plátky (vaří se nejdéle).
Poté přidáme ještě krátce osmažit nesekaný česnek, pokrájený pórek a rajčatové pyré. Následně přidáme pokrájené brambory, přidáme snítku tymiánu, vývar nebo vodu s bujónem a pod poklicí vaříme do změknutí řepy na skus a brambor.
Tekutinu doléváme dle požadované hustoty polévky, zahušťovat není nutné, pyré a zelenina polévku dostatečně zahustí. Já zalil půllitrem vepřového vývaru z ovaru a zbytek jsem dolil vodou. Ke konci vaření ještě dle chuti dosolíme a opepříme dle chuti a můžeme podávat.
Kdo chce polévku ještě zdravější a s větším zahřívacím působením, dozdobí polévku na talíři čerstvě strouhaným křenem nebo zázvorem.