Řepačka se smetanou
Recepty, PolévkySuroviny
- Suroviny dle chuti a vlastního oka:
- cca 1/4 hlávky bílého zelí (pro růžovou barvu viz. foto) nebo červeného (pro barvu fialovou)
- cca 2 mrkve
- cca 5 brambor
- cca 4 malé řepy
- 30% smetana
- kousek masa nebo kůže z uzeného masa
- masox (nemusí být, ale je to lepší)
- 1 lžíce sádla
- sůl
- kmín, muškátový ořech
- ocet
- něco zeleného-celerová nať nebo petrželka
- voda
Postup Řepačka se smetanou
Postup přípravy receptu
-
Dáme vařit nakrájené zelí, nastrouhanou mrkev, sůl, kmín, brambory nakrájené na kostky a kousek masa nebo kůže (nebo co máme).
Když jsou brambory už skoro uvařené, přidáme lžíci sádla a masox (nemusí být, pokud jsme použili nějaké maso) a nastrouhanou červenou řepu. Povaříme a odstavíme.
Přilijeme smetanu - už nevařit!
Dochutíme octem, solí, strouhaným muškátovým oříškem a zasypeme celerovou natí. Nejlepší je uleželá, tedy od druhého dne.