Chouquettes
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 250 ml vody (nejlépe půl na půl voda a mléko)
- 200 g hladké (nebo polohrubé) mouky
- 100 g másla
- špetka soli
- 50 g cukru
- 4 vejce (v pokojové teplotě)
- Na potření:
- 1 vejce (rozšlehané)
- trocha mléka
- čokoládové lupínky (nebo perlový cukr - viz poznámka)
Postup Chouquettes
Postup přípravy receptu
-
Svaříme vodu i mléko s máslem, solí a cukrem, do horkého vysypeme najednou všechnu mouku, snížíme plamen a za stálého míchání krátce propaříme. Vznikne hladká koule, která se nechytá vařečky ani hrnce. Ihned sundáme ze zdroje tepla a necháme částečně zchladnout.
Pak do hmoty postupně zašleháváme jedno vejce po druhém.
Necháme zcela vychladnout a na plech vyložený papírem na pečení stříkáme hladkou trubičkou nebo dáváme pomocí dvou kávových lžiček malé hromádky.
Troubu dobře vyhřejeme na 220 - 250°C.
Povrch šuketek můžeme povlažit rozšlehaným vajíčkem, posypeme perličkami cukru (a příliš nešetříme - zdálo se mi jich dost, ale při pečení těsto hodně nabylo, takže jich mohlo být i víc).
Pečeme 10 minut prudce, pak snížíme teplotu na 150 - 180°C a dalších 10-15 minut dopečeme. Prvních 15 minut nesmíme otvírat troubu, aby neunikla pára a pečivo nekleslo. Hotové pečivo je uvnitř suché.