Chouquettes

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
250 ml vody (nejlépe půl na půl voda a mléko)
200 g hladké (nebo polohrubé) mouky
100 g másla
špetka soli
50 g cukru
4 vejce (v pokojové teplotě)
Na potření:
1 vejce (rozšlehané)
trocha mléka
čokoládové lupínky (nebo perlový cukr - viz poznámka)

Postup přípravy receptu

  1. Svaříme vodu i mléko s máslem, solí a cukrem, do horkého vysypeme najednou všechnu mouku, snížíme plamen a za stálého míchání krátce propaříme. Vznikne hladká koule, která se nechytá vařečky ani hrnce. Ihned sundáme ze zdroje tepla a necháme částečně zchladnout.

  2. Pak do hmoty postupně zašleháváme jedno vejce po druhém.

  3. Necháme zcela vychladnout a na plech vyložený papírem na pečení stříkáme hladkou trubičkou nebo dáváme pomocí dvou kávových lžiček malé hromádky.

  4. Troubu dobře vyhřejeme na 220 - 250°C.

  5. Povrch šuketek můžeme povlažit rozšlehaným vajíčkem, posypeme perličkami cukru (a příliš nešetříme - zdálo se mi jich dost, ale při pečení těsto hodně nabylo, takže jich mohlo být i víc).

  6. Pečeme 10 minut prudce, pak snížíme teplotu na 150 - 180°C a dalších 10-15 minut dopečeme. Prvních 15 minut nesmíme otvírat troubu, aby neunikla pára a pečivo nekleslo. Hotové pečivo je uvnitř suché.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!

Alternativy k tomuto receptu

Zobrazit další alternativy