Řecká lasagne pastitsio
Recepty, TěstovinySuroviny
- 1/3 hrníčku olivového oleje
- 500 g mletého hovězího masa (tradičně jehněčí, ale použili jsme hovězí)
- 1 nakrájená cibule
- 1/2 hrníčku suchého bílého vína
- 2/3 hrníčku rajčat ve vlastní šťávě
- 1 1/2 pl nasekané čerstvé petrželové natě
- 1/3 cl mletého muškátového oříšku
- 1/2 cl mleté skořice
- 1 hrnek parmazánu tvrdého aromatického sýru (tradičně Kefalotyri ked najdete)
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- cca 2 pl strouhanky
- 400 g špaget Macaroni nebo Penne (neměli jsme, tak jsme dali silnější špagety)
- 2 bílky
- 1/3 hrníčku neslaného másla
- Bešamelová omáčka:
- 1/2 hrníčku neslaného másla
- 1/2 hrníčku mouky
- 2 hrnky teplého mléka
- (2 žloutky zlehka vyšlehané)
- špetka muškátového oříšku
- sůl podle chuti
Postup Řecká lasagne pastitsio
Postup přípravy receptu
-
Větší pánev rozehřejeme, přidáme mleté maso a pečeme a mícháme pokud nezmění barvu cca. 5 minut. Přidáme nakrájenou cibuli, dokud nezůstane průsvitná cca 5 minut.
Podlijeme vínem, ochutíme solí a pepřem a dusíme cca 10 minut na nízkém plameni. Do druhého většího hrnce si dáme vařit těstoviny (tradičně by měly být duté jako penne) podle návodu s troškou soli. Těstoviny zcedíme a trochu ochladíme pod studenou vodou, aby se nám dál nevařilo.
Máslo dáme roztát a zalijeme jim těstoviny, které jsme dali nazpět do hrnce, kde jsme vařili a vmícháme 2 lžíce strouhanky přidáme zlehka vyšlehané bílky, nastrouhaný sýr a opatrně promícháme abychom nezlámali těstoviny.
Vytřeme olejem dno a boky zapékací misky a položíme půlku těstovin. Přidáme masovou nádivku a zarovnáme. Nahoru rozprostřeme zbytek těstovin a zarovnáme. Troubu si předehřejeme na cca 180°C.
Bešamelová omáčka: máslo si rozpustíme na pánvi a vmícháme mouku a vytvoříme hladkou jíšku, povaříme 1 minutu, ale aby nám nezhnědla. Přidáváme po troskách zahřáté mléko za stálého míchání. Trochu podusíme na velmi nízkém plameni pokud nezahustí ale nevaříme.
Odložíme z plamene a přimícháme utřené žloutky s troškou muškátového oříšku. Bešamel je hustší než omáčka, ale řidší než puding.
Bešamelem zalijeme těstoviny, posypeme zbytkem nastrouhaného sýru a dáme do trouby na cca 45 minut, dokud není vrch pěkně upečený dozlatova.