Recept na GYROS
Recepty, GrilováníSuroviny
- 4 kg vepřové krkovice
- 4 kg krůtí prsa
- olej 1 litr
- 2 sáčky koření Gyros
- 4 sáčky grilovacího koření
- 0,75 kg Eidamu
- chléb
Postup Recept na GYROS
Postup přípravy receptu
-
4 kg krkovice a 4 kg krůtích prsíček nakrájených na cca 1 cm plátky na motýlka (je možné obohatit třeba zvěřinou).
Maso jemně rozklepat a každý plátek potřít z obou stran dříve připravenou směsí oleje a koření (krůtí plátky - 3 dl oleje s kořením Gyros-2 sáčky) (krkovice -3 dl oleje s grilovacím kořením-2 sáčky).
Maso naložit na minimálně 3-4 dny do lednice.
Připravit nakrájený sýr Eidam na 3,5 mm silné plátky cca 0,5-0,75 kg.
Na jehlu napichovat v pořadí - krkovice, sýr, krůta, sýr, krkovice, sýr, krůta, sýr atd.,
Vše silně stlačit do sebe na jehle a zabalit do silného alobalu a péci na ohni necelé 2 hodiny, potom alobal opatrně sundat.
Výpek zachytit do připravené nádoby, přidat 4 dl oleje s 2 sáčky grilovacího koření.
Potírat po každém ořezávání a péci na otevřeném ohni, každých cca 30 minut okrajovat slabé plátky po celém obvodu rožně.
Co není ihned snědeno, odložit do připravené misky a ohřát druhý den v mikrovlnce (luxus).
Při dobré konstelaci je za 5 hodin od prvního okrajování po všem (to je na tom nejhorší).
Ideální podávat s např. česnekovým, sýrovým dresingem nebo s různými omáčkami.