Recept na GYROS

Recepty, Grilování

Suroviny

4 kg vepřové krkovice
4 kg krůtí prsa
olej 1 litr
2 sáčky koření Gyros
4 sáčky grilovacího koření
0,75 kg Eidamu
chléb

Postup přípravy receptu

  1. 4 kg krkovice a 4 kg krůtích prsíček nakrájených na cca 1 cm plátky na motýlka (je možné obohatit třeba zvěřinou).

  2. Maso jemně rozklepat a každý plátek potřít z obou stran dříve připravenou směsí oleje a koření (krůtí plátky - 3 dl oleje s kořením Gyros-2 sáčky) (krkovice -3 dl oleje s grilovacím kořením-2 sáčky).

  3. Maso naložit na minimálně 3-4 dny do lednice.

  4. Připravit nakrájený sýr Eidam na 3,5 mm silné plátky cca 0,5-0,75 kg.

  5. Na jehlu napichovat v pořadí - krkovice, sýr, krůta, sýr, krkovice, sýr, krůta, sýr atd.,

  6. Vše silně stlačit do sebe na jehle a zabalit do silného alobalu a péci na ohni necelé 2 hodiny, potom alobal opatrně sundat.

  7. Výpek zachytit do připravené nádoby, přidat 4 dl oleje s 2 sáčky grilovacího koření.

  8. Potírat po každém ořezávání a péci na otevřeném ohni, každých cca 30 minut okrajovat slabé plátky po celém obvodu rožně.

  9. Co není ihned snědeno, odložit do připravené misky a ohřát druhý den v mikrovlnce (luxus).

  10. Při dobré konstelaci je za 5 hodin od prvního okrajování po všem (to je na tom nejhorší).

  11. Ideální podávat s např. česnekovým, sýrovým dresingem nebo s různými omáčkami.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!