Rebarborový koláč s jemným krémem

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
250 g hladké mouky – Babiččina volba na křehká těsta + na podsypání
40 g moučkového cukru
5 g kypřícího prášku do pečiva
1 vejce – oddělený žloutek a bílek
70 g másla
50 – 70 ml mléka
Náplň:
1/2 sáčku vanilkového pudinku
1/4 litru mléka
2 lžíce krupicového cukru
20 g másla
100 g měkkého tvarohu
370 – 400 g rebarbory (oloupané)
40 g třtinového cukru

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy nasypte mouku, cukr a promíchejte s kypřícím práškem. Přidejte změklé máslo a prsty promněte. Přidejte žloutek a mléko a vypracujte pružné těsto. Zabalte do potravinářské fólie a nechte alespoň půl hodiny v lednici.

  2. Z pudinkového prášku, krupicového cukru a mléka uvařte pudink. Když trochu zchladne, vmíchejte máslo. Během chladnutí promíchávejte metlou. Téměř vychladlý pudink promíchejte s tvarohem.

  3. Rebarboru nakrájejte na cca 1 cm silné plátky. Promíchejte s třtinovým cukrem.

  4. Troubu předehřejte na 190 ⁰C. Plech vyložte pečícím papírem. Těsto vyndejte z lednice, rozbalte a na pomoučené pracovní ploše vyválejte na kulatý plát, silný asi 0,5 cm. Okraje můžete oříznout. Plát přendejte na plech vyložený pečícím papírem a doprostřed rozetřete krém. Nechte asi 4 cm od kraje volné. Na krém rozprostřete rebarboru a volné okraje přeskládejte dovnitř – koláč jím jakoby uzavřete. Těsto potřete bílkem.

  5. Vložte do trouby a pečte asi 30 minut.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!