Rebarbora s mandlovým krokantem podle Gurmetu
Recepty, Sladká jídlaSuroviny
- 4 velké stonky rebarbory
- 2 sáčky ibiškového čaje nebo 2 lžíce ibiškových květů
- 200 g cukru
- 400 ml vody
- Šlehačka:
- 250 ml smetany ke šlehání
- 1 vanilkový lusk
- 2 tobolky kardamomu
- 1-2 lžičky moučkového cukru
- Krokant:
- 50 g mandlových lupínků
- 50 g másla
- 50 g cukru
- 50 g polohrubé mouky
Postup Rebarbora s mandlovým krokantem podle Gurmetu
Postup přípravy receptu
-
Do smetany přidáme kardamom, semínka vyškrábnutá z vanilkového lusku a dobře promícháme. Smetanu necháme v chladu odležet, nejlépe do druhého dne.
Krokant: všechny ingredience dobře smícháme, až vznikne těsto. Zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme na hodinu odležet do chladu. Pak ho vyválíme na tenkou placku a při 180°C pečeme asi 15 minut, až zezlátne. Placku necháme zchladnout a pak nadrobíme.
Rebarboru očistíme a nakrájíme na stejně dlouhé špalíky. V rendlíku přivedeme k varu vodu s cukrem a ibiškem. Přidáme rebarboru, znovu přivedeme k varu, odstavíme a rebarboru v rozvaru necháme vychladnout. Pak.ji vyndáme a zbylý rozvar znovu vaříme, až ho zredukujeme do hustoty medu.
Smetanu přecedíme, abychom odstranili koření a vyšleháme ji na hustou šlehačku. Kousky rebarbory přelijeme sirupem z rozvaru, ozdobíme kopečkem kořeněné smetany a posypeme připraveným krokantem. Je to pohádkový dezert.