Gnocchi se špenátem a parmazánem
Recepty, Bezmasá jídlaSuroviny
- 200 g čerstvých špenátových listů
- 2 stroužky česneku
- 30 g sýru parmazán příp. Grana Padano
- 25 g másla
- olivový olej
- sůl
- pepř
- Těsto na gnocchi:
- 2 větší uvařené brambory ve slupce z předešlého dne (studené)
- 1 vrchovatá lžíce sýru Ricotta (syrovátkový sýr)
- 100 g hladké mouky
- 1 celé vejce (lehce rozšlehané)
- špetka soli
Postup Gnocchi se špenátem a parmazánem
Postup přípravy receptu
-
Dáme vařit osolenou vodu.
Začneme přípravou těsta, do hlubokého talíře si nastrouháme nebo lépe prolisujeme brambory, lisujeme minimálně 2x přes sítko nebo lis na brambory. Přidáme trochu mouky a soli, ricottu a vidličkou promícháme tak, aby mouka byla s brambory spojena a nebyla volně na talíři, uděláme si důlek a vmícháme opět vidličkou vejce, spojíme dohromady a pak postupně přidáme mouku, aby těsto nebylo příliš lepivé, poté můžeme dát na moukou poprášenou desku a trošku prohníst ručně.
Následně z těsta ručně (bez válečku) vytvoříme podlouhlý váleček cca 3-4 cm široký a necháme chvilku odležet.
Do pánve si dáme olivový olej všechen nasekaný česnek, lehce osmažíme a vložíme špenát, necháme pracovat (zredukujeme hmotnost a velikost).
Druhou pánev s olivovým olejem si dáme na střední oheň rozehřát.
Vezmeme si pomoučněný nůž a z těstových válečků krájíme cca 2 cm široké kousky (noky), poté do nich prstem uděláme lehký důlek (aby z nich nebyl knedlík po uvaření) a vložíme do vroucí vody (až vyplavou tak pak ještě max minutu nechat ve vroucí vodě).
Uvařené gnocchi dále vytáhneme děrovanou naběračkou, trochu odkapeme a ihned vkládáme do pánve s rozehřátým olejem, osmažíme dohněda na jedné straně, pak otočíme, po chvilce přidáme máslo, špenát a až zhnědnou i z druhé strany, můžeme podávat.
Ozdobíme na jemno nastrouhaným čerstvým parmazánem po celém povrchu.